BiH
338

SDP: Ljevica će do 2018. ojačati, a građanima ćemo pokazati da smo prava alternativa vlasti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je održao konferenciju za medije gdje je rezimirao politička dešavanja u godini na izmaku, uz poruku da će ljevica do izbora 2018. godine ojačati.

"Sljedeće godine građanima ćemo pokazati da smo prava alternativa ovoj vlasti", poručio je između ostalog Nikšić.

On je ocijenio godinu na izmaku kao veoma tešku za građane BiH sa mnogo političkih sukoba, kao i neustavni referendum u Republici Srpskoj.

"Ovo je zapravo godina stalnih političkih sukoba i nefunkcionisanja vlasti. Godina u kojoj je održan neustavni i nezakoniti referendum u Republici Srpskoj, kojim je na najotvoreniji način od 1995. godine ugrožena stabilnost BiH i njen ustavni poredak. Ovo je godina u kojoj se pokazalo da BiH i dalje ima puno prijatelja i saveznika u svijetu koji su nam dali priliku da ubrzamo svoj put ka Evropskoj uniji. Naša aplikacija za članstvo je prihvaćena i dobili smo priliku da odgovorimo na upitnik EU kako bismo ispunili uslove da se razmatra naša molba za dobijanje statusa kandidata za člana Unije", poručio je Nikšić.

Kao pozitivne događaje Nikšić je ocijenio predavanje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i dobijanje Upitnika Evropske komisije.

Nikšić je komentarisao i oktobarske lokalne izbore, pobjedu Mladena Grujičića za načelnika u Srebrenici, ali i novonastalu krizu u Stocu nakon prekida izbornog procesa.

"SDP postoji već 107 godina i zbog toga osjećamo punu odgovornost da svu našu partijsku infrastrukturu stavimo na raspolaganje i pomoć u projektu okupljanja ljevice, jer smatramo da je to put za 2018. godinu. Mi smo partija koja ima odbornike i vijećnike u oba entiteta i svih 10 kantona, a u narednom periodu ćemo se posvetiti jačanju naše partije u RS, jer želimo ponuditi jasnu alternativu građanima ovog entiteta. Ne želimo dozvoliti da penzioner na Dobrinji u FBiH ima minimalnu penziju višu od 360 KM, a njegov komšija na Dobrinji u RS ima minimalnu penziju od 160 KM. Želimo da se borimo za BiH za sve nas", naglasio je Nikšić.

Na kraju je građanima poželio sretnu i prosperitetnu novu 2017. godinu.