{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SDP još vuče recidive Komunističke partije"

F
27.6.2009. u 16:06
0
12
"SDP još vuče recidive Komunističke partije"
0
"SDP još vuče recidive Komunističke partije"
Foto: Radio Slobodna Evropa
Profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić izjavio je da program SNSD-a sadrži mješavinu evropskog i nacionalnog, ali da je u praksi programska orijentacija te stranke „srljanje u nacionalnu isključivost“.
Na okruglom stolu održanom danas u Banjoj Luci na temu „Socijaldemokratija u Bosni i Hercegovini – 100 godina poslije”, Kukuć je za SNSD rekao da je preuzeo biračko tijelo SDS-a, prilagođavajući mu svoju programsku orijentaciju.

On se zapitao „i da li je u SNSD-u ostalo išta od socijaldemokratije, imajući u vidu autoritarnu stranačku atmosferu, kriminogenu privatizaciju, upravljanje javnim novcem na način da se za to interesira i SIPA...“.

Kada je u pitanju druga socijaldemokratska stranka u BiH, SDP, Kukić je rekao da je ona nastala kao sljedbenica SKBiH, a da se tokom ovog vremena etablirala kao stranka evropske ljevice.

„Međutim, kao i većina socijaldemokratskih partija u jugoistočnoj Evropi, ona nije uspjela da se probije do socijalno deprimiranih slojeva stanovništva. Uzrok tome je jednim dijelom u činjenici da SDP vuče recidive KP, ali i činjenice da je tranzicija potpuno uništila srednju klasu građana u BiH“, zaključio je Kukić.

I za ovu stranku je zapazio da na nižim nivoima vlasti pokazuje, kako navodi, naznake nacionalne ljevice, a jedna od zamjerki na SDP BiH je i što se nije oslobodila liderstva u cilju razvoja stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: