Pregovori u toku
34

SDP još uvijek traži zakupca za bivšu zgradu Vlade FBiH u Sarajevu

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek traži zakupca za zgradu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, gdje je godinama bila smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a iz partijske centrale su za Klix.ba istakli da o rentanju pregovaraju s nekoliko većih firmi.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bila je od 1997. godine smještena u Alipašinoj ulici broj 41 u Sarajevu, u zgradi koja je u vlasništvu SDP-a BiH, a za zakup prostora su toj političkoj partiji mjesečno plaćali 42.579 KM za šta su za sve vrijeme inkasirali više od 10 miliona KM. U zgradu su uselili nakon dogovora Zlatka Lagumdžije i Edhema Bičakčića.

Od 1. marta 2018. do 31. decembra 2018. godine plaćaju Energoinvestu zakupninu od 17,55 KM po metru kvadratnom, sa uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratnih metara prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je za Klix.ba da su pojedini dijelovi zgrade u Alipašinoj ulici iznajmljeni, ali da traže zakupca koji će iznajmiti veći broj kvadrata.

"Ne želimo pojedinačno iznajmljivati prostorije, jer nema ekonomske računice. Mi nismo firma koja bi se bavila rentanjem, mi smo politička partija, tako da pregovaramo s nekoliko većih firmi kojima treba dvije-tri hiljade kvadrata prostora. Ima nekoliko zakupaca u dijelu gdje je i SDP, ali to su manji zakupci sa 100-200-300 kvadrata, zajedno sa parkingom", kazao je Čengić, napominjući da se kompletna Vlada FBiH još u februaru iselila iz zgrade.

Prema njegovim riječima, SDP BiH sada za zakup zgrade traži komercijalnu cijenu.

"Mi sad tražimo komercijalnu cijenu. Vlada FBiH je smještaj plaćala ispod svake cijene komercijalne i mi sad tražimo veću cijenu. Ugovor s Vladom smo dogovorili 1996. godine, kad vrijednost konvertibilne marke nije bila ista kao danas. Vlada sada duplo skuplje plaća kvadrat u Energoinvestu i kupili su zgradu koja je pod hipotekom", rekao je Irfan Čengić.