SDA poručuje
0

"SDP je totalitarna stranka s kultom vođe"

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) okvalificirala je u današnjem saopćenju Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH kao totalitarnu stranku koja baštini kult vođe čija se mišljenja i o najbanalnijim stvarima moraju centralistički provoditi.

SDA za sebe tvrdi da ima osobine izvorno demokratskih stranaka te autentične i zrele političke ličnosti i u liku Bakira Izetbegovića, Abdulharisa Šete, kao i brojnih drugih koji, prema ovim tvrdnjama, daju nezamjenjiv doprinos kreiranju političke strategije i prakse SDA.

  • Tvrdnje SDP-a o Bakiru Izetbegoviću kao neprikosnovenom lideru SDA naspram demokratski izabranog i legalnog predsjednika Sulejmana Tihića obično su podmetanje kukavičijeg jajeta, kaže se u saopćenju SDA.

Takve opskurne optužbe samo su posljednji izraz totalitarnog SDP-ovskog mjerila, vlastite prakse i ideološke navike. Pa čak kad i jedan član Predsjedništva SDP-a, Damir Hadžić, kaže jedno, da se brutalno i kontinuirano ruše načela u Kantonu i općinama, a drugi član Predsjedništva, Svetozar Pudarić, da se odredba o zastupljenosti konstitutivnih naroda do sada poštovala, SDA u tome vidi samo normalni demokratski proces sazrijevanja stranačkih političkih stavova, a ne razlog za konstrukcije, spletke i političke osude.

"Tim prije što naši principijelni pozivi SDP-u za izbor općinskih i gradskih vlasti na fer osnovi i u interesu građana prije svega nisu dale očekivani rezulat, već samo SDP-ove opstrukcije na drugim mjestima i u drugim okolnostima", ističe SDA.

Ova stranka je napomenula da ne prihvata da se načelo nacionalne ravnopravnosti i zastupljenosti u općini Stari Grad rješava "simulacijom s kandidatom koji se do jučer izjašnjavao na jedan, a danas na drugi način, i to na očit način providne politikanske i medijske manipulacije".

SDA će tražiti dodatna razjašnjenja vezanih za princip formiranja vlasti u općinama poput Starog Grada koje nisu zadržale prijeratni teritorijalni integritet.

Kako je dalje saopćeno, SDA napominje da ne prihvata ona ponašanja SDP-a koja u jednom slučaju polaze od načela brojčane većine u ostvarivanju usko stranačih interesa, a u drugom suprotno od toga.

"I ovom prilikom pozivamo SDP na konstruktivnu saradnju, polazeći prije svega od interesa građana i stvaranja odgovornih i efikasnih institucija vlasti", saopćeno je danas iz SDA.