Saopštenje za javnost
0

"SDP je i bošnjačka i srpska i hrvatska stranka"

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH negirala je danas izjavu Bakira Izetbegovića, potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), datu banjalučkim novinama, u kojoj kaže da je ''po programskim ciljevima i članstvu SDP bošnjačka partija''.

SDP je danas u saopćenju za javnost istaknuo da takva izjava pokazuje da je tobožnja "bošnjačka nacionalna politika" dosljedna jedino u borbi protiv socijaldemokratije i ljevice u BiH.

Dalje se ocjenjuje da se vladajuća šestorka jedino može dogovoriti o tome da im je zajednički neprijatelj SDP, na isti način na koji to nacionalističke stranke čine od svog osnivanja.

"SDPBiH nije ni bošnjačka ni srpska ni hrvatska stranka. SDP je i bošnjačka i srpska i hrvatska stranka. Baš kao što je to i Bosna i Hercegovina", navodi se u saopćenju ove stranke.

U SDP-u smatraju da je politika te stranke ozbiljnije, dosljednije i jasnije artikulirala i bošnjačke interese u BiH od politike tzv. "stranke vjerničkog naroda", što nedavna istorija ove zemlje zorno demonstrira.

SDP razumije zazor Bakira Izetbegovića jer očito da tzv. "uticajni potpredsjednik" govori uime onog dijela SDA koji vjeruje "da su komunisti veći neprijatelji od četnika".

SDP u saopćenju zaključuje da ako odbijanje kompromisa s političarima koji poriču etničko čišćenje i genocid znači da je SDP bošnjačka stranka, onda je odgovor - "da, mi i u tom slučaju jesmo i bošnjačka stranka".