Podrška Tužilaštvu
85

SDP: Istražiti moguću umiješanost Hrvatske u destabilizaciju unutrašnjih prilika u BiH

Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine podržalo je aktivnosti Tužilaštva BiH na utvrđivanju svih činjenica vezanih za slučaj moguće umiješanosti obavještajnih službi Republike Hrvatske u destabilizaciju unutrašnjih prilika u Bosni i Hercegovini i narušavanja međunarodnog ugleda naše države.

"Nadamo se da će, nezavisno o konačnom ishodu istrage, Republika Hrvatska konačno napraviti zaokret i odnose sa Bosnom i Hercegovinom temeljiti na principima jednakosti ove dvije države u međunarodnom poretku i poštivanja suvereniteta naše države, bez uplitanja u njene unutrašnje prilike i pravni poredak", kaže se u saopćenju SDP-a.

Kako se navodi, Predsjedništvo SDP BiH očekuje da će Parlament Bosne i Hercegovine konačno usvojiti inicijative zastupnika SDP BiH u državnom Parlamentu Denisa Bećirovića i Saše Magazinovića, kojim se traže izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Strategije za borbu protiv terorizma, u smislu uvođenja zabrane djelovanja fašističkih organizacija i kažnjavanja organizovanja grupa koje promoviraju fašističku ideologiju, posebno imajući u vidu posljednje skandalozno četničko okupljanje u Višegradu.

Osuđeno je i ponovno nametanje ideje od strane Hrvatskog narodnog sabora da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi.

"SDP ostaje pri stavu da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu, te da se to pitanje koristi kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata", zaključuje se iz ove stranke.