{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


SDP i DF zakazali vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o zakonu o izbornim jedinicama

Piše: Er. M./Klix.ba
18.1.2018. u 11:12
15
58
SDP i DF zakazali vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o zakonu o izbornim jedinicama
15
SDP i DF zakazali vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH o zakonu o izbornim jedinicama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što se rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH oglušilo na zahtjeve za sazivanje vanredne sjednice, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF) samo su uputili parlamentarcima poziv na sjednicu na kojoj će biti razmatran Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku.
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazana je za utorak (23. januar) od 12 sati.

Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) oglušio se na zahtjeve SDP-a i DF-a odbijajući u predviđenom poslovničkom roku sazvati sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti. O ovom problemu nisu se izjašnjavali ni zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) i Vesna Švancer (SBB).

Opozicione stranke su prošle sedmice sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Steli Ibrović uputile zahtjev u kojem traže da ona u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazove sjednicu. Međutim, ni Ibrović nije željela zakazati sjednicu.

Predloženi zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: