Izborne jedinice
40

SDP i DF traže od sekretarke Zastupničkog doma PFBiH da umjesto Mušića sazove sjednicu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) uputili su sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev u kojem traže da u ponedjeljak (15. januar) sazove vanrednu sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlast. Za dnevni red sjednice predložena je samo jedna tačka i to Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH po hitnom postupku.

Opozicioni parlamentarci ne odustaju od zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH izjasnio o prijedlogu zakona kojim se rješava implementacija odluke Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić (SDA) oglušio se na zahtjeve SDP-a i DF-a odbijajući u predviđenom poslovničkom roku sazvati sjednicu entitetskog organa zakonodavne vlasti. O ovom problemu nisu se izjašnjavali ni zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) i Vesna Švancer (SBB).

U zahtjevu koji su SDP i DF uputili sekretarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Steli Ibrović, navodi se da su njihovi parlamentarci 9. novembra 2017. godine u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH. Također, 14. novembra 2017. godine upućen je i Zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi predmetni zakon bio jedina tačka dnevnog reda.

"S obzirom na to da su, u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, istekli rokovi prema kojim su predsjedavajući i dopredsjedavajući bili dužni sazvati navedenu vanrednu sjednicu, ovim putem od vas zahtijevamo da postupite u skladu s članom 98. st. (3) Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i zakažete vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 17. januar 2018. godine s početkom u 11:00 sati, na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH - hitni postupak", piše u zahtjevu koji potpisuju šefovi klubova SDP-a BiH i DF-a.