BiH
0

SDP HNŽ-a protv imenovanja Esada Đelilovića za ministra obrazovanja

FENA
Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a traži od OHR-a da stavi izvan snage svoju suglasnost na imenovanje Esada Đelilovića za ministra obrazovanja jer smatra da je to još jedan udar na temelje multinacionalne i jedinstvene BiH, saopšteno je iz toga odbora.

"Dati šansu da postane ministar obrazovanja čovjeku koji je iz vlastitog interesa (postavljanje supruge za direktoricu škole u Prozoru) podržao formiranje dviju škola pod jednim krovom u 21. stoljeću, te na taj način izravno poticao segregaciju među djecom u općini Prozor, čin je bez presedana", tvrdi se u saopštenju. U SDP-u smatraju da se OHR svjesno ili nesvjesno stavio na stranu podjela u BiH "pa ih molimo da nam jasno kažu je li to novi politički kurs OHR-a kako bi zaljubljenici jedinstvene multinacionalne BiH mogli na vrijeme zapakovati kofere i otići".

"Sumnjamo da predstavnici OHR-a nisu imali navedene informacije, ali tražimo i najiskrenije se nadamo da će OHR svoju suglasnost za imenovanje Đelilovića staviti izvan snage", navodi se u saopštenju.