BiH
0

SDP: Gašenjem OHR-a stvorile bi se pretpostavke za daljnju razgradnju BiH

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) insistirat će na ostanku međunarodne zajednice u BiH u punom kapacitetu, sve do kandidatskog statusa i donošenja novog ustava kojim će biti garantirano samoodrživo uređenje BiH, saopćeno je danas iz ove stranke.

SDP navodi da je sada više nego evidentno da premijer RS-a Milorad Dodik i njegova stranka imaju samo jedan cilj - gašenje OHR-a da bi se stvorile pretpostavke za nastavak dezintegracije BiH.

"Pozivamo OHR, vlade zemalja EU i SAD-a da ne nasjednu na još jednu u nizu obmana skrojenih u režiji neodgovorne bh. vlasti, a građane BiH da se suprotstave otvorenim prijetnjama razgraditelja BiH", navodi SDP-a u saopćenju za javnost.

Ova stranka smatra da se Mostarska deklaracija danas kroz izjave pojedinih aktera razotkriva kao puno veća prevara građana BiH, a posebno predstavnika međunarodne zajednice.

Također, SDP navodi da "neskrivena nervoza i optužbe na račun nekih vlada u EU zbog neuspjelog plana pokazuje koliko su se akteri prevare uživjeli u svoju ulogu".

"Osim vječne zahvalnosti koju, kako sam Dodik ističe, RS duguje Harisu Silajdžiću, očito je njihova veza i saradnja mnogo dublje prirode. Zbog toga još licemjernije djeluje današnje saopćenje Silajdžićeve stranke koja u svojoj reakciji na zaključke GO SNSD, otkriva ''toplu vodu'', optužujući ih da imaju platformu razaranja države BiH. Reakcija koja je došla nakon kraha posljednjih razgovora trebala je prikriti Silajdžićevu ulogu i odgovornost u posljednjem pokušaju prevare", smatra SDPBiH.