Kritika
0

SDP: Fadil Novalić neistinama brani neistine

Klix.ba
SDP BiH u svoj posljednjem saopćenju optužio je premijera Federacije BiH Fadila Novalića da je, kako se kaže, neistinama odlučio braniti neistine i time po ko zna koji put pokazao da je nedostojan funkcije koju obavlja.

"Činjenica je da Vlada koju vodi, sistematski opstruira provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala već tri godine.

Vlada SDP je ostavila novac potreban za zapošljavanje potrebnih sudija i tužilaca u budžetu za 2015.godinu u iznosu od 3,3 miliona KM koje Vlada SDA HDZ nije željela utrošiti.

Članovi 3. i 23. Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala jasno propisuju da se sredstva za rad Posebnih odjela osiguravaju u budžetima Vrhovnog suda i Federalnog tužilaštva, radi čega je Vlada SDP-a i planirala dodatna sredstva u budžetima te dvije pravosudne institucije.

Novalić ovo pokušava banalizirati tvrdnjama kako je, eto, SDP nekoga zaposlio u ovim institucijama. Zvanična statistika VSTV, međutim, demantira Novalića i upravo pokazuje da nije bilo prijema potrebnih tužilaca i sudija bez kojih se ne može započeti sa primjenom zakona", stoji u saopćenju.

Iz SDP-a ističu da u u Tužilaštvu u 2015.godini nije imenovan niti jedan novi tužilac, dok je u sud imenovano troje sudija, koji opet nisu primljeni u Posebni odjel, jer on nije uspostavljen.

"Iako Novalić i njegova SDA, očito, vjeruju kako nula tužilaca može procesuirati stotine lopova pred troje sudija u nepostojećem sudu, bilo bi im pametnije da u tako nešto ne pokušavaju uvjeriti i druge.

Možda Novalić i SDA imaju svoje kadrove u sudovima i tužilaštvima, ali ipak podsjećamo premijera da se prijem kadrova vrši putem VSTV-a, a ne političkih stranaka.

Krajnje je vrijeme da Novalić i njegova SDA nakon tri godine neuspješne vladavine prestanu govoriti šta će kao nekada uraditi, već je vrijeme da počnu polagati račune građanima za sve ono što nisu uradili, a bili su dužni.

Jedna od tih stvari je i borba protiv kriminala i korupcije, koja prije svega znači jačanje kapaciteta pravosudnih institucija i poštivanje zakona.

Vlada koju vodi Novalić već tri godine blokira primjenu zakona koji treba osigurati da FBiH konačno dobije efikasan okvir za otkrivanje i kažnjavanje najtežih oblika korupcije i privrednog kriminala. Time su direktno stali u zaštitu kriminala.

Neka Novalić i njegova SDA objasne zašto to rade, naročito jer su i zastupnici SDA pred izbore 2014. godine glasali za ovaj zakon, ali ga od tada uspješno drže kao mrtvo slovo na papiru. Njihovi partneri iz HDZ-a makar su dosljedni, bili su protiv usvajanja zakona, kao što danas ne dozvoljavaju njegovu primjenu zajedno sa SDA", zaključuje se u saopćenju SDP-a.