|

SDP: Dodik zaključcima NSRS-a želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara

SDP: Dodik zaključcima NSRS-a želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara
12
A. D.
12.11.2019. u 17:28
13
komentara
12

dijeljenja
SDP: Dodik zaključcima NSRS-a želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara Foto: J. N./Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH usvojene zaključke Narodne skupštine Republike Srpske smatra još jednim bacanjem prašine u oči Milorada Dodika i SNSD-a, čime želi skrenuti pažnju sa katastrofalnog političkog i ekonomskog stanja u manjem bh. entitetu.
Nakon bezbroj prijetnji referendumima, rezolucijama, stavovima i mišljenjima, današnji zaključci su novina u Dodikovom arsenalu prijetnji, a kao i sve dosadašnje, završit će neslavno na smetljištu bosanskohercegovačke političke scene. Dodik ovim potezom želi sakriti činjenicu da nema pristup u Vijeće ministara BiH, da njegov manevarski prostor postaje sve manji, te kako se, u konačnici, pokazuje da politika izolacionizma nema budućnost, saopćeno je iz SDP-a.

"Zaključci imaju intenciju održati nacionalnu napetost, iako tragikomično djeluje da jedan Dodik upozorava svjetske sile i nastoji ukinuti Ured visokog predstavnika, što je njegova decenijska rutina, mada je i sam svjestan da sa entitetske pozicije ne može derogirati Ustav BiH, niti uticati na međunarodne faktore. Postupci NSRS dodatni su dokaz da je za našu državu pristupanje NATO-u presudno važan interes. Jedino pristupanje NATO savezu može staviti tačku na nacionalističke i separatističke igrokaze od kojih niko nema koristi, ali štetu zbog stalne neizvjesnosti, političkih prepucavanja i radikalizma zasigurno trpe svi građani, uskraćeni za realne inicijative za poboljšanjem životnih prilika, ali i za šansu za gradnju sigurne budućnosti u okvirima EU i NATO saveza", navode u SDP-u.

Jasno je, kažu, da će i ovi zaključci ubrzo pasti u zaborav, kao i odavno izblijedjela nikada zaživjela inicijativa SDA o ukidanju imena entiteta RS, te da će zaključci poslužiti za dnevnopolitičke svrhe kreiranja lažne slike o navodnoj borbi za izmišljene 'nacionalne' interese.

"Ono što ostaje je ozlojeđenost građana, siromaštvo, besperspektivnost i masovni bijeg građana iz oba entiteta u Njemačku i druge stabilne članice EU i NATO saveza, u kojim ih niko neće plašiti niti nacionalnom, niti ekonomskom egzistencijom", saopćeno je iz SDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...