BiH
1

SDP, DF i GS pisali Stoltenbergu: Zaustaviti dvoličnu politiku dužnosnika u BiH

FENA
Damir Mašić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović uputili su otvoreno pismo generalnom sekretaru NATO saveza Jensu Stoltenbergu u kome ocjenjuju da je krajnje vrijeme da se zaustavi "dvolična politika koju vode brojni dužnosnici unutar BiH kada je u pitanju put BiH ka NATO savezu".

U pismu iznose stav da se BiH nalazi u najdubljoj političkoj krizi koja predstavlja prijetnju ne samo naporima za članstvo u NATO-u, nego i prijetnju stabilnosti regije, ali i cijelog kontinenta.

"Sigurni smo da ste upoznati s dešavanjima iz septembra 2016. godine, koja su se, unatoč jasnoj zabrani Ustavnog suda BiH, desila nakon održavanja nezakonitog i neustavnog referenduma organiziranog od vlasti entiteta Republika Srpska. S obzirom da nije bilo odgovora mjerodavnih mehanizama međunarodne zajednice, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, nelegalni referendum je popraćen nizom političkih kriza i napada na ustavni poredak", navedeno je u pismu.

Dodaje se dalje da su "vlasti u RS-u, uz direktnu odgovornost i naredbu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministrice odbrane Marine Pendeš, učestvovale u narušavanju lanca komandovanja u Oružanim snagama BiH koristeći dio jedinica nelegalno".

"Ono što posebno zabrinjava i što želimo posebno naglasiti jeste da je u ovom kršenju zakona učestvovao i Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Također, u tim dešavanjima učestvovala je gotovo kompletna civilna i vojna komanda Oružanih snaga BiH, a sa kojima ćete, tokom svog boravka u BiH, imati sastanke. Zbog toga, možemo reći da opravdano cijenimo kako se jedan dio ovih lica otvoreno suprotstavlja članstvu BiH u NATO-u, dok drugi dio, očigledno, ne posjeduje potreban nivo integriteta, odlučnosti i profesionalnosti da uspješno vodi proces učlanjenja BiH u NATO", tvrde predsjednici ovih stranaka u pismu.

Navode i da je zapovjednica NATO štaba u Sarajevu, brigadna generalica Giselle M. Wilz reagovala povodom tih događaja i uputila pismo ministrici odbrane BiH u kojem je jasno istaknuto da bi učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa obilježavanja "Dana Republike Srpske“ 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani.

"Najžešće smo osudili ovaj napad na pravni poredak u našoj zemlji. Nadamo se da ćete uraditi sve što je u vašoj moći da podržite vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, posebno kažnjavanje odgovornih za narušavanje lanca komandovanja u Oružanim snagama. Smatramo da je nakana ovog nelegalnog čina bila da se spriječi ulazak BiH u NATO pakt, što je i javno proklamovani cilj dijela odgovornih", mišljenje je potpisnika pisma.

Podsjećaju da su podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovanih sumnji da je počinjen niz zloupotreba položaja prilikom nezakonitog angažiranja dijela jedinica Oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog Dana entiteta RS, održanog 9. januara 2017. godine.

"Nemamo nikakvih iluzija da su sve ove aktivnosti, u vezi s narušavanjem lanca komandovanja, svjesno sračunate i provedene i iz razloga da se dodatno uspori ili zaustavi daljnji napredak BiH prema članstvu u NATO savezu. Odlučili smo da Vam se obratimo na ovaj način i upoznamo javnost sa ovim pismom i stavovima, jer cijenimo kako je krajnje vrijeme da se zaustavi dvolična politika koju vode brojni dužnosnici unutar BiH, kada je u pitanju put BiH ka NATO savezu", kaže se u pismu.

Potpisnici ističu da su u potpunosti opredijeljeni ka postizanju tog cilja, jer čvrsto vjeruju da je za stabilnost i daljnji napredak BiH, članstvo u NATO savezu apsolutno nezaobilazan element.

Smatraju također da je krajnje vrijeme da se političke snage u BiH, kako navode, potpuno uozbilje kada je u pitanju pristupanje NATO-u, jer u protivnom, može doći do produbljivanja nestabilnosti u BiH, što bi neminovno proizvelo neželjene posljedice po region i posebno članice NATO pakta

"Imajući u vidu specifičnu situaciju u BiH, naše državno uređenje i historiju, cijenimo kako bi prevazilaženju takvih odnosa i napretka države i regiona pomoglo i svojevrsno olakšavanje uslova koje NATO propisuje našoj zemlji", navodi se u pismu, saopćeno je iz SDP BiH.