BiH
0

SDP: Demokratski spriječimo poslanike da enormno povećaju svoja primanja

FENA
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine još jednom je na svojoj sjednici potvrdilo opredjeljenje stranke da evropski put BiH nema alternative, saopćeno je danas iz SDP-a.

"Želimo još jednom skrenuti pažnju javnosti i na prijedlog zakona kojim poslanici sebi žele osigurati mjesečna primanja u rasponu od pet do osam hiljada KM, odnosno penzije u rasponu od tri do tri i po hiljade KM.

SDPBiH i naši poslanici će se suprotstaviti svim raspoloživim demokratskim sredstvima ovakvim nemoralnim zakonskim prijedlozima i javno ukazivati na one koji su iskoristili povjerenje građana da sebi osiguraju bezobrazno visoke plate i penzije.

Pozivamo građane, nevladine organizacije, nezavisne medije i druge političke partije da svim demokratskim sredstvima zajedno izvršimo pritisak na vladajuće stranke da odbace ova dva sramna zakona u Parlamentu BiH", saopćio je SDPBiH.

"U isto vrijeme još jednom potvrđujemo kako SDPBiH ne pristaje na ucjene, a pogotovo ne pristaje da nas i građane BiH uvjeravaju kako se predloženim zakonom zaista vrši reforma policije, pa čak ako to kaže i visoki predstavnik", stoji u saopćenju za javnost ove stranke.

Predsjedništvo SDP-a je također izrazilo zadovoljstvo što se Predstavnički dom Parlamenta FBiH izjasnio za principe koje ova stranka cijelo vrijeme zagovara u vezi sa strategijom razvoja energetskog sektora u Federaciji.

Stranka i njeni poslanici će aktivno učestvovati u javnoj raspravi o toj strategiji i dati svoje viđenje strateških prioriteta energetskog sektora, saopćeno je.