BiH
0

SDP: Da Vlada FBiH ponudi pravi zakon o reviziji privatizacije

FENA
Socijaldemokratska partija BiH očekuje da Vlada Federacije BiH ponudi pravi zakon o reviziji privatizacije i zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine u FBiH.

Delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Svetozar Pudarić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da, ukoliko do toga ne dođe, ova stranka će sama ponuditi taj zakon.

Pudarić je istaknuo da je, na sreću, propao zakon o kontroli privatizacije koji je ponudila Vlada FBiH i koji je ministar Vahid Hećo zastupao do te mjere da je "delegatima u pokušaju da ih ubijedi da prihvate taj nacrt, tvrdio da u zakonu stoji i ono što u njemu ne stoji, govorio je da zakon reguliše i ono što on ne reguliše".

"Zakon koji kao uređuje pitanje sankcionisanja pljačke koja je počinjena u zadnjih 10 godina u ovom dijelu BiH, završava članom 19. kako će Vlada mimo ovog zakona donijeti propis kojim će urediti na koji način će se vršiti kontrola ili revizija privatizacije. Ispade da svih prethodnih 18 članova i cijeli ovaj zakon nije ni potreban jer će Vlada, ako se za tim ukaže potreba, donijeti propis kojim će to ponovo urediti", kazao je Pudarić.

Nastranu to što, kazao je on, Vlada ne može donositi propise, jer joj to nije ovlaštenje, propise odnosno zakone donosi samo Parlament.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nermin Nikšić je istaknuo da ta stranka hoće zakon o reviziji privatizacije, dakle kompletne privatizacije ne samo privatizacije preduzeća nego i privatizacije banaka i osiguravajućih društava.

"Ne želimo pristati na odredbu člana 19. koja je katastrofalna i koja ustvari isključuje zakon. U tom članu stoji da će Vlada donijeti propise kojima će odrediti kako će izvršiti kontrolu privatizacije. Zašto ćemo onda uopšte donositi zakon, ako će na kraju opet Vlada donijeti neki propis", kazao je Nikšić.

Istaknuo je da SDP ne prihvata ucjene i pritisak da je protiv kontrole privatizacije.

"Mi smo za reviziju kompletne privatizacije, konačno da skinemo hipoteku s onih koji su korektno i na zakonit način proveli privatiziciju", pojasnio je Nikšić.