BiH
1

SDP: Borba protiv kriminala i korupcije i dalje nije bitna vladajućoj koaliciji

FENA
Parlamentarna većina u Federaciji BiH, koju čine SDA – HDZ – SBB, odbila je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržati amandmane Socijaldemokratske partije BiH kojim se predviđalo izdvajanje pet miliona KM za početak rada Posebnog odjela Federalnog tužilaštva i Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH, saopćeno je danas iz SDP-a.

Kako se navodi, smisao predloženih amandmana bio je osiguravanje neophodnih finansijskih sredstava za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

"S obzirom da Vlada FBiH, iz nepoznatih razloga, nije u toku 2015. godine utrošila niti marku od 3,5 miliona KM, koliko je, unutar budžeta, bilo predviđeno za finansiranje obaveza po navedenom zakonu, cijenili smo kako je krajnje vrijeme da se u 2016. godini pristupi punoj provedbi ovog izuzetno važnog zakona, koji predstavlja ključno zakonsko rješenje usmjereno ka ubrzanoj i efikasnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kaže se u saopćenju.

Posebno je bitno napomenuti, kažu iz SDP-a, kako je stupanjem na snagu ovog zakona stvarna nadležnost za procesuiranje krivičnih djela korupcije, organiziranog, privrednog kriminala i niza drugih krivičnih djela prešla na pomenute posebne odjele. Time je krivično zakonodavstvo u FBiH nakon 2003. godine i reforme pravosuđa konačno vraćeno u ustavni okvir, s obzirom da je prema Ustavu FBiH borba protiv ovih krivičnih djela u isključivoj nadležnosti institucija FBiH.

"Međutim, bez osiguravanja potrebnog novca za rad ovih institucija, ovaj zakon ostaje mrtvo slovo na papiru. Obrazloženje Vlade kako su unutar budžeta Ministarstva pravde FBiH planirali milion KM za ove namjene je nesuvislo, jer taj iznos niti je dovoljan, niti se zakonski može na ovaj način utrošiti za planirane namjene. Podsjećamo javnost da su u prošlom mandatu za usvajanje ovog zakona pored ostalog glasali i parlamentarci SDA i SBB, koji su svojim jučerašnjim potezom jasno pokazali da ih borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ne zanima, te da je njihovo glasanje za ovaj zakon bio čisto predizborni potez. Stav HDZ-a o borbi protiv korupcije i kriminala poznat je i od ranije, jer su oni i u prošlom mandatu bili protiv usvajanja ovih zakona", navodi se u saopćenju.

SDPBiH poziva predstavnike međunarodne zajednice, naročito Delegacije Evropske unije u BiH, sa čijim predstavnicima je ovaj zakon urađen i usuglašen, da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema, te da prestanu zatvarati oči pred očitim kršenjem zakona i svjesnog sprječavanja uspostave institucija, koje bi se trebale suprotstaviti sistemskoj korupciji i politički sponzoriranom kriminalu.

"Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ostaje i dalje jedan od ključnih ciljeva u političkom djelovanju SDP-a. Ovim putem zahvaljujemo se svim poslanicima, njih 38, koji su jučer dali podršku predloženom amandmanu, a među kojim je bilo i onih koji dolaze iz vladajućih stranaka", poručuju iz SDP-a.