BiH
0

SDP BiH: Predložena porezna reforma u FBiH stvorit će socijalni gnjev

FENA
Predložena reforma poreznog sistema kroz direktne poreze u Federaciji BiH stvorit će veće socijalno nezadovoljstvo i socijalni gnjev građana, smatra Socijaldemokratska partija BiH (SDP).

Delegat SDPBiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Svetozar Pudarić izjavio je danas na konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu da prijedlog Vlade Federacije BiH znači izbor vladajućih stranaka u FBiH, koje su "izabrane da bi opljačkale narod i tako koristile povjerenje građana".

Vladajuće stranke pritom ne rade u neznanju, nego namjerno, tvrdi Pudarić, navodeći kako je uvođenjem PDV-a svakom građaninu BiH ukradena po jedna plaća godišnje, a predloženim poreznim zakonima Vlade FBiH oni koji zarađuju 1.000 KM ostat će opet bez jedne plaće godišnje.

Pudarić je kazao da je prijedlog sva tri zakona o poreznoj reformi nemoralan.

  • Oni otimaju siromašnima da bi dali bogatima, poručio je.

Prema Pudarićevim navodima, najniži oporezivi dohodak po Vladinom prijedlogu je onaj već od 201 KM, a granica siromaštva prema analizi Svjetske banke je 311 KM. Tako ispada da Vlada FBiH planira da oporezuje ljude koji žive ispod granice siromaštva.

Najviša stopa poreza od 15 posto primjenjuje se već na plaće više od 600 KM, a u augustu je prosječna plaća u Federaciji BiH iznosila 668 KM. Apsurdno je, tvrdi Pudarić, da najvišu stopu poreza plaćaju oni čija je plaća ispod prosjeka i oni čija plaća dostiže 6.000 KM. On je također naveo da će prema ovim izmjenama oni koji primaju između 201 i 311 KM, kada budu oporezovani, dati Vladi iznos dostatan za sedam dana za hljeb i mlijeko.

Tvrdnju Vlade FBiH da su predložene izmjene pravednije od sadašnjeg stanja, Pudarić je prokomentirao da su one zaista nešto manje nepravedne, ali da je moguće odmah i u potpunosti izgraditi porezni sistem koji je pravedan.

Neki od prijedloga SDP-a odnose se na uvođenje drugačijih poreznih stopa na dohodak, zatim na oporezivanje igara na sreću (za koje se porezi sada ne uplaćuju iako formalno postoje), smanjenje opterećenja samostalnih djelatnika ali da se pritom ne ugroze najsiromašniji te uvođenjem poreza na dobit za špekulativna ulaganja na berzi.

Tako bi se, tvrdi Pudarić, od bogatih uzelo dodatnih 26 miliona KM, čega se Vlada FBiH odrekla, a od siromašnih bi se uzelo 21 milion KM manje. Ukupno bi se uzelo pet miliona KM više nego što Vlada planira, a teret bi preuzeli oni koji više zarađuju.

Ova konferencija za novinare je samo prva u nizu aktivnosti koje SDPBiH planira održati u vezi s tim. Ova stranka, između ostalog, planira 15. novembra u Sarajevu održati i okrugli sto da bi se i ekspertima dala mogućnost da rasvijetle ovo pitanje.