BiH
0

SDP BiH: Povećanje svojih plaća i privilegija - jedini koncenzus vladajuće većine

FENA
Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) BiH oglasio se u nedjelju saopćenjem za javnost u kojem navodi da je "beskrupuloznost, drskost i bezobzirnost zastupnika vladajućih stranaka u Parlamentu BiH došla po ko zna koji put do izražaja".

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i pored glasnog protivljenja SDP-a, glasovima poslanika SDA, SNSD-a, HDZ-a, SBiH, PDP-a i HDZ-a1990 usvojen je Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, besramno zakonsko rješenje po mjeri poslanika vladajuće šestorke, koje predviđa enormno povećanje plaća i ostalih beneficija za poslanike ovog parlamenta. Žalosno je da je ovaj zakon jedan od rijetkih projekata oko kojeg postoji koncenzus parlamentarne većine, navodi se u saopćenju Foruma mladih SDP-a.

Isti dan, na istoj sjednici, poslanici istih političkih stranaka, ali ovaj put potpomognuti i glasovima SDS-a, su odbili Zakon o oduzimanju kriminalom stečene imovine koji je u parlamentarnu proceduru, četvrti put, upućen od SDP-a BiH. Time je još jednom poslana poruka svima onima koji su svoju imovinu stekli na nelegalan način da mogu nastaviti sa tim aktivnostima i da u tome imaju podršku, ni manje ni više, nego od većine u Parlamentu BiH, ističe Forum mladih SDP-a.

Forum mladih posebno čudi odbijanje ovog Zakona od poslanika SDA i SBiH, budući da su predsjednici tih stranaka Sulejman Tihić i Haris Silajdžić javno dali podršku usvajanju ovog zakona.

Forum mladih SDP-a BiH najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu zaokupljenosti javnosti i medija oko vještačkih kriza koje izazivaju predstavnici vlasti i lažnih reformi koje provode vladajuće oligarhije, za skriveno i pritajeno usvanje odluka i zakona koji će im osigurati još udobnije fotelje u kojima već godinama udobno spavaju.

Ponovno odbijanje usvajanja Zakona o oduzimanju kriminalom stečene imovine je jasan signal glasačima na čiju stranu se svrstavaju poslanici parlamentarne većine i u čijem interesu rade, smatra Forum mladih SDP-a BiH.