BiH
0

SDP BiH: Lajčak bi trebao sankcionirati Dodika, a ne držati predavanja SDP-u

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH iskazala je danas zaprepaštenost konstatacijama iznesenim u jučerašnjem saopćenju Ureda visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka.

U saopćenju za javnost SDP-a navodi se kako je optužba da ova stranka i njen lider Zlatko Lagumdžija podrivaju put BiH ka Evropskoj uniji, po svojoj besmislenosti prevazišla čak i tvrdnju da se Sulejman Tihić zalaže za vehabijsku BiH.

Ocjenjuje se kako je, dovođenje SNSD-a i SDP-a u istu ravan svrstavajući te stranke u isto socijaldemokratsko opredjeljenje te ih tretirati kao ''napadače legitimnih državnih institucija i visokog predstavnika'', zaista neprimjereno i za svaku osudu.

SDP-e je kao članica Socijalističke internacionale jasno dokazala svoje Evropsko opredjeljenje trajno se zalažući za prave, a ne kozmetičke reforme u BiH poput lažne policijske reforme.

U stranci ocjenjuju očitim da SDP-e predstavlja problem što ne pristaje "da bude klimoglavac Dodiku i bilo kojem bahatom secesionističkom ponašanju". Upravo zbog toga SDP-e zaista jeste problem kako za Lajčaka, tako i za Dodika.

SDP-e je uvijek pokazivao da drži do vlastitog i ponosa građana BiH i nije pristajao na bilo čije ucjene.

U stranci smatraju da napadom na SDP-e i predsjednika Lagumdžiju, visoki predstavnik liječi lične frustracije zbog činjenice da je stranka bila u pravu kada je nagovještavala da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom prije BiH.

Usprkos tome, SDPBiH će i dalje insistirati da visoki predstavnik radi svoj posao i koristi ovlaštenja koja ima.

SDP-e je u saopćenju za javnost postavio pitanje Lajčaku do kada misli tolerisati očite antidejtonske postupke Milorada Dodika, kao i sve one radnje koje predstavljaju direktnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

SDP-e je ujedno čestitao građanima Srbije i njenom predsjedniku Tadiću na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uvjeren kako će to doprinijeti ukupnoj stabilnosti u regionu.

Dodaje se kako će, na žalost, građani BiH na taj čin još čekati isključivo zbog nesposobnosti aktuelne vlasti. Uz svu neprincipijelnost pojedinih birokrata Evropske unije, još jednom se pokazalo kako vlast koja ne drži do svog ponosa, koja se umjesto rješavanjem stvarnih problema bavi lažnim reformama, ne može računati na podršku evropskih institucija.

SDP-e je bio i ostat će brana svim oblicima nacionalizma i fašizma u BiH, bez obzira s koje strane on dolazio.

Stranka u konačnici poziva sve probosanske snage, kao i OHR, da joj se priključe na tom jedinom ispravnom putu za BiH, navodi se u saopćenju Centrar za informiranje SDP-a BiH.