{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"

F
15.4.2008. u 17:41
0
0
SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"
0
SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH(SDP) Zlatko Lagumdžija učestvuje u Ženevi na dvodnevnoj radnoj konferenciji pod nazivom "Religija i politika“ koju organizira Madridski klub, Oslo centar za mir i ljudska prava i Fondacija za dijalog civilizacija iz Teherana, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH. Pod predsjedavanjem bivšeg iranskog predsjednika Muhameda Khatamija, norveškog premijera Kjel Magne Bondevika i visokog predstavnika UN-a za Alijansu civilizacija bivšeg predsjednika Portugala Horhe Sampajoa, uz učesnike iz 15 zemalja s četiri kontinenta, Lagumdžija je vodio treću plenarnu sesiju posvećenu životu u različitostima.
Kako se navodi u saopćenju SDP-a, cilj skupa je da se kroz dijalog bivših šefova država i vlada, vjerskih lidera, intelektualaca i predstavnika relevantnih organizacija dođe do ideja, inicijativa, politika i zakonskih okvira u cilju rješavanja sukoba zasnovanih na segregaciji i uništavanju različitosti.

"Koristeći iskustva u rješavanju sukoba na vjerskoj osnovi iz različitih zemalja moguće je doći do sveobuhvatnih principa i baznih institucionalnih mehanizama. Posebna pažnja je posvećena efektivnim strategijama i potrebnom liderstvu u situacijama gdje treba doći do društvenog konsenzusa o političkoj i religijskoj koegzistenciji", navodi se.

Sumirajući ovu raspravu o otvorenim društvima u različitosti, koja traže zajednički okvir za religiju, sekularizam i demokratiju, Lagumdžija je govorio o iskustvima, specifičnostima i izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina kao i savremena civilizacija u cjelini.

"Države organizuju svoje građane u zemlji, a vjerske zajednice organizuju aktivnosti među vjernicima. U mjeri u kojoj i jedni i drugi loše rade svoj posao, veća je potreba da se miješaju jedni drugima u tuđi posao. U mjeri u kojoj i jedni i drugi dobro rade svoj posao, u toj mjeri su i jedni i drugi uspješniji u postizanju kako svojih tako i zajedničkih ciljeva", ističe se.

Lagumdžija je istakao potrebu reforme obrazovnih sistema u savremenom svijetu, u cjelini, kao i vjerskog obrazovanja koje će biti u funkciji izgradnje otvorenog i inkluzivnog društva bogatog različitostima.

Danas su u značajnoj mjeri, nažalost, na sceni, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini, obrazovni sistemi koji dugoročno dijele društvo tako što na poguban način dijele učenike.

"Zabrinjavajuće je da se sve to dešava uz nijemi blagoslov međunarodne zajednice i lažno zaklinjanje u evropske integracije dok se pred našim očima odvija neviđena segregacija mladih ljudi. Institucionalna neefikasnost i nedostatak liderstva, kako domaćeg tako i međunarodnog, su osnovni generatori slabosti kako religije tako i politike u BiH", navodi se.

Na kraju dvodnevnog rada 25 bivših šefova država i vlada, vjerskih lidera i predstavnika relevantnih organizacija, učesnika konferencije "Religija i politika" su usvojili zajedničku izjavu koja sadrži principe, inicijative i konkretne prijedloge koji mogu biti od pomoću u rješavanju problema religijske netolerantnosti, tenzija između različitih religija i država i konflikata zasnovanih na vjerskim ili kulturnim razlikama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: