{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"

F
15.4.2008. u 17:41
0
0
SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"
0
SDP BiH: Lagumdžija u Ženevi sudjeluje na konferenciji "Religija i politika"
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH(SDP) Zlatko Lagumdžija učestvuje u Ženevi na dvodnevnoj radnoj konferenciji pod nazivom "Religija i politika“ koju organizira Madridski klub, Oslo centar za mir i ljudska prava i Fondacija za dijalog civilizacija iz Teherana, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH. Pod predsjedavanjem bivšeg iranskog predsjednika Muhameda Khatamija, norveškog premijera Kjel Magne Bondevika i visokog predstavnika UN-a za Alijansu civilizacija bivšeg predsjednika Portugala Horhe Sampajoa, uz učesnike iz 15 zemalja s četiri kontinenta, Lagumdžija je vodio treću plenarnu sesiju posvećenu životu u različitostima.
Kako se navodi u saopćenju SDP-a, cilj skupa je da se kroz dijalog bivših šefova država i vlada, vjerskih lidera, intelektualaca i predstavnika relevantnih organizacija dođe do ideja, inicijativa, politika i zakonskih okvira u cilju rješavanja sukoba zasnovanih na segregaciji i uništavanju različitosti.

"Koristeći iskustva u rješavanju sukoba na vjerskoj osnovi iz različitih zemalja moguće je doći do sveobuhvatnih principa i baznih institucionalnih mehanizama. Posebna pažnja je posvećena efektivnim strategijama i potrebnom liderstvu u situacijama gdje treba doći do društvenog konsenzusa o političkoj i religijskoj koegzistenciji", navodi se.

Sumirajući ovu raspravu o otvorenim društvima u različitosti, koja traže zajednički okvir za religiju, sekularizam i demokratiju, Lagumdžija je govorio o iskustvima, specifičnostima i izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina kao i savremena civilizacija u cjelini.

"Države organizuju svoje građane u zemlji, a vjerske zajednice organizuju aktivnosti među vjernicima. U mjeri u kojoj i jedni i drugi loše rade svoj posao, veća je potreba da se miješaju jedni drugima u tuđi posao. U mjeri u kojoj i jedni i drugi dobro rade svoj posao, u toj mjeri su i jedni i drugi uspješniji u postizanju kako svojih tako i zajedničkih ciljeva", ističe se.

Lagumdžija je istakao potrebu reforme obrazovnih sistema u savremenom svijetu, u cjelini, kao i vjerskog obrazovanja koje će biti u funkciji izgradnje otvorenog i inkluzivnog društva bogatog različitostima.

Danas su u značajnoj mjeri, nažalost, na sceni, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini, obrazovni sistemi koji dugoročno dijele društvo tako što na poguban način dijele učenike.

"Zabrinjavajuće je da se sve to dešava uz nijemi blagoslov međunarodne zajednice i lažno zaklinjanje u evropske integracije dok se pred našim očima odvija neviđena segregacija mladih ljudi. Institucionalna neefikasnost i nedostatak liderstva, kako domaćeg tako i međunarodnog, su osnovni generatori slabosti kako religije tako i politike u BiH", navodi se.

Na kraju dvodnevnog rada 25 bivših šefova država i vlada, vjerskih lidera i predstavnika relevantnih organizacija, učesnika konferencije "Religija i politika" su usvojili zajedničku izjavu koja sadrži principe, inicijative i konkretne prijedloge koji mogu biti od pomoću u rješavanju problema religijske netolerantnosti, tenzija između različitih religija i država i konflikata zasnovanih na vjerskim ili kulturnim razlikama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: