Sa skupa u Sarajevu
4

SDP BiH: Jedini imamo plan za obnovu urušenog zdravstvenog i obrazovnog sistema

Klix.ba
"Obrazovanje je suštinski bitan segment društva u koji će Socijaldemokratska partija ulagati od predškolskog, preko osnovnog i srednjeg, do nivoa visokog obrazovanja. SDP se založio da će modernizirati stotinu škola godišnje, osigurati besplatne udžbenike, ukinuti segregaciju i poboljšati kvalitet nastavnih planova", poručeno je sa večerašnjeg skupa SDP-a u Sarajevu.

Na skupu su govorili Benjamin Isović, Irfan Čengić, Saša Magazinović, Segmedina Srna-Bajramović, Damir Mašić i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poručio je kako SDP ima plan za stabilizaciju ekonomije BiH kroz rasterećenje privrede, koja će omogućiti zapošljavanje.

"SDP ima plan kako obnoviti škole, obdaništa i fakultete u BiH. Naš plan 10 nudi rješenje kako svima osigurati da imaju osnovni besplatni paket zdravstvene zaštite. Mi ćemo poboljšati status ljekara i zadržati ih u BiH. Izgradit ćemo sistem i našu zemlju po mjeri svih", poručio je Nikšić.

Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović poručio je da izborni poraz trenutna vlast može i želi spriječiti samo krađom.

"CIK će biti saučesnik u ovome ako ne objavi spisak s više od 75.000 imena birača po državama, koji su registrirani da glasaju poštom. Zahtijevamo od CIK-a da, u skladu s Izbornim zakonom, dostavi političkim subjektima spisak registriranih birača za glasanje, ali i da ga javno objavi na svojoj internet stranici, uz zaštitu ličnih podataka", poručio je Magazinović.

Irfan Čengić, nosilac liste SDP-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH poručio je kako BiH treba državnika na čelu BiH.

"Sedmog oktobra će građani dobiti člana Predsjedništva kakvog zaslužuju. Mladog sa puno političkog iskustva. Obrazovanog i odlučnog koji će interese BiH staviti ispred svakih drugih interesa. Čovjeka koji našu djecu neće slati u Njemačku, već u škole i na posao. 7.10. Bosna i Hercegovina će dobiti Denisa Bećirovića u Predsjedništvu BiH", rekao je Čengić.

Nosilac liste SDP-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Damir Mašić poručio je da oni koji traže snagu naroda će dobiti kaznu naroda za ovakvo stanje u društvu.

"Ove izbore i ovu šansu građani moraju iskoristiti jer pitanje je hoće li je više uopće biti. Još četiri godine sa ovom i ovakvom vlašću naše društvo ne bi preživjelo, jer građani uz ovu katastrofalnu vlast samo napuštaju zemlju", rekao je Mašić.

Nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović poručila je kako je SDA Kanton Sarajevo dovela na rub katastrofe i da ne mogu više lagati građane.

"Sarajevo je davno prije vas postalo evropsko, olimpijsko, uvijek bilo slobodno i kosmopolitsko, takvo Sarajevo je naše Sarajevo i bez obzira koliko ga gazite, iscrpljujete, koliko ga betonirate i historiju spomenika satirete, dok bude nas, morate znati da borba za takvo Sarajevo nikad prestati neće", poručila je Srna-Bajramović.