BiH
0

SDP BiH: Izborna aneksija BiH zbog protivzakonite odluke ministra Alkalaja

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) optužila je danas ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja za donošenje protivzakonite i sramne odluke kojom se provodi izborna aneksija BiH, te poziva nadležne državne institucije da ovu odluku ponište.

U saopćenju za javnost SDP BiH navodi kako je Vijeće ministara BiH iskoristilo jednu od posljednjih sjednica da, kako tvrde, protivzakonito odobri provođenje parlamentarnih izbora za Sabor Republike Hrvatske na području BiH.

-Da bi dokazao lojalnost svojoj novoj domovini ministar Alkalaj je, bez zvaničnog konsultovanja sa Predsjedništvom BiH, donio odluku kojom je utvrdio četri puta veći broj biračkih mjesta (126) od onog koji je bio na posljednjim predsjedničkim izborima, navodi SDP.

Ova stranka smatra kako aktuelna vlast ugrožava sudbinu BiH, te pita do kada će u vlasti sjediti oni koji će "otvarati kišobran kada u Zagrebu i Beogradu pada kiša".

U SDP-u poručuju građanima kako je vrijeme da se tome suprotstave, uz podsjećanje kako Bosanci i Hercegovci nemaju rezervnu državu.

-Građani države u kojoj ministar vanjskih poslova može biti državljanin druge države u čijem interesu organizira izbore, u kojoj predsjednik jedne parlamentarne stranke (HSP Đapić-Jurišić) ujedno i premijer jedne kantonalne vlade može imati prijavljeno stalno mjesto boravka u Zagrebu, u kojoj predsjednica Ustavnog suda iz reda Bošnjaka putem Suda traži državljanstvo druge države pozivajući se na svoje "povijesno“ opredjeljenje, itekako imaju razloga da se zabrinu za njenu sudbinu, stav je SDP-a.

SDP stoga traži od Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da zbog, kako navodi, očuvanja minimuma dostojanstva i autoriteta institucija ponište "sramnu i protivzakonitu odluku ministra vanjskih poslova kojom se provodi izborna aneksija BiH".