{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH dobija projektna sredstva od onih koji pomažu demokratizaciju BiH

F
25.6.2007. u 15:45
0
0
SDP BiH dobija projektna sredstva od onih koji pomažu demokratizaciju BiH
0
SDP BiH dobija projektna sredstva od onih koji pomažu demokratizaciju BiH
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH ponovo je u ponedjeljak reagirala na odluku Centralne izborne komisije kojom je ta politička partija proglašena odgovornom što je primila priloge od pravnih subjekata iznad zakonom dozvoljenog limita zbog čega joj je izrečena novčana kazna.
Na pres-konferenciji posvećenoj tome pitanju, saradnji SDP-a BiH i Švedske te iznosima koji su bili dodijeljeni ovoj bh. političkoj partiji za finansiranje zajedničkih projekata istaknuto je da je SDPBiH Apelacionom vijeću Suda BiH uputio žalbu na odluku CIK-a s jedanaest stranica argumentacije i dodatnom dokumentacijom koja, kako je istaknuo Damir Mašić, potvrđuje da se u tom slučaju ne radi o donaciji, nego o realizaciji projekata.

Lejla Ramić-Mesihović, projekt menadžerica Foruma žena SDP-a BiH, istaknula je da se saradnjom sa švedsjik socijaldemokratima pokušava afirmirati BiH kao zemlja prosperiteta za koju se vrijedi boriti na socijaldemokratski način i izrazila nadu da će nadležni sud prepoznati te vrijednosti. "Mi ne dobijamo donacije, nego projektna sredstva od poreznih obveznika i dobrih ljudi koji hoće pomoći demokratizaciju BiH", kazala je ona.

Anita Gradin, nekadašnja evropska povjerenica i švedska ministrica, naglasila je da je saradnja žena SDP-a sa socijaldemokratskim ženama iz Švedske počela prije sedam godina.

Dosad su realizirani projekti koji se odnose na osnaženje žena i edukaciju žena kako da se bave političkim radom. Novac za realizaciju tih projekata stigao je, kaže ona, iz fonda Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), fondacija "Ulof Palme" i "Anna Lindh", a dio novca je iz članarine i privatnih fondova švedskih žena.

"Nakon sedam godina vidljiv je napredak Foruma žena SDP-a BiH. To je aktivna organizacija i impresionirani smo njihovim aktivnostima. Ovaj projekt vrijedi uloženog novca. Iste projekte radimo širom svijeta jer nam je ambicija stvoriti ambijent u kojem će se žene istinski konsultirati u donošenju važnih odluka", kazala je Gradin.

Gizela Sadić, članica Socijaldemokratske partije u Švedskoj, pojasnila je da četiri ovlaštena revizora odlučuju o tome da li se radi o projektu ili donaciji, te naglasila da projekt mora opravdati sve što je predviđeno ugovorom o njegovoj realizaciji. Dodala je da su, prema njenom saznanju, svi projekti SDP-a, posebno Forum žena SDP-a BiH, javni te da je solidarnost osnova za njihovu saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: