Optužbe opozicije
135

SDP: Afera "zgrada" je dokaz da Novalić i SDA imaju problem sa zakonom i moralom

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Iz SDP BiH oglasili su se saopćenjme za javnsot nakon jučerašnje konferencije za novianre premijera Fadila Novalića u vezi a spornom kupovinom zgrade u Vogošću za koje se veže ime njegove kćerke Ade Novalić.

"Nakon skandala u kojem je uhvaćen SDA-ov premijer FBiH Fadil Novalić, jasno je da on i njegove kolege posljednje dane svog mandata troše na realizaciju raznoraznih dogovora kojim se nastoje obogatiti na račun naroda i države. Sramno je da premijer za skandal u kojem su ga uhvatili mediji, proziva i optužuje opoziciju. Novalić i SDA imaju problem sa zakonom i moralom i nikakvo prebacivanje odgovornosti to ne može umanjiti", saopćeno je iz SDP-a.

Dodaju da bi sasvim bilo logično da nadležni pravosudni organi, a naročito tužilaštva odmah poduzmu po službenoj dužnosti potrebne aktivnosti da se ova pljačka zaustavi.

"Dosadašnja iskustva na sličnim primjerima gdje se SDA -ovi najviši dužnosnici sasvim otvoreno upuštaju u različite vrste koruptivnih radnji, prodaje radnih mjesta, prevara u postupcima javnih nabavki i sličnih sumnjivih radnji, pokazala su da tužilaštva i sudovi nemaju volje, snage i kapaciteta da se suprotstave ovim pojavama. Ovakvo ponašanje Novalića, samo je jedna u nizu potvrda zašto ova vlast pune četiri godine ne želi provesti Zakon u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je Parlament FBiH usvojio 2014 godine", kažu iz SDp-a.

Vlast predvođena SDA, navode iz SDP-a, nije htjela provesti zakon kojim bi se uspostavili Posebni odjeli Federalnog Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, koji bi se isključivo bavili procesuiranjem teških oblika korupcije i organiziranog kriminala, po uzoru na hrvatski USKOK.

"Uzme li se u obzir to da je ovim zakonom jasno propisano da se Posebni odjeli trebaju baviti krivičnim gonjenjem najviših federalnih dužnosnika umiješanih u korupciju, sasvim je jasno zašto Novalić kao premijer nije uradio ništa da ovaj zakon zaživi", saopćili su.

Iz SDP-a poručuju građanima da će odmah po uspostavljanju nove vlasti, u kojoj će SDP BiH predvoditi borbu protiv korupcije, biti proveden navedeni zakon koji su pripremili, predložili i usvojili u prethodnom mandatu.

"Za početak rada ovih odjela bio je osiguran novac u budžetu FBiH za 2015. godinu koji je Novalićeva Vlada naslijedila, ali ga je odbila utrošiti za predviđene namjene. Unatoč svim opstrukcijama, mi iz SDP-a ćemo uspostaviti Posebne odjele i pružiti pravosudnim organima svu moguću podršku kako bi se u skladu sa zakonom, procesuirali ovakvi i svi drugi slučajevi korupcije, bez obzira ko u njih bude ili je bio uključen", navode iz ove stranke.