Održana sjednica
0

SDBiH osudio poteze odmetnutih članova iz Lukavca, ali ih i dalje drže u stranci

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokrata BiH održalo je sjednicu na kojoj je razmatrana unutarstranačka situacija, konkretnije odmetanje lukavačkog odbora stranke. Osudili su poteze pojedinih članova, ali su ih i dalje zadržali u stranci.
Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH) održali su sjednicu Predsjedništva na kojoj se razmatrala ostavka Edina Delića na sve funkcije unutar stranke te njegov samoinicijativni nastup i dijela Gradskog odbora u Lukavcu sa "Trojkom" koju čine Narod i Pravda,

Socijaldemokratska partija, Naša stranka i drugi.

"Ponašanje i liberizacija jedne gradske partijske organizacije, protivno je Statutu SDBiH, kao i odluci Predsjedništva SDBiH da podrži skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu", naveli su iz SDBiH.

Tokom sjednice usvojili su i četiri zaključka.

"Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine ostaju jedinstvene. Ucjene i ultimatume ne prihvatamo, bez obzira od koga dolaze. Prihvatamo ostavku Edina Delića uz konstataciju da smo izdani i da najoštrije osuđujemo ovakvu vrstu ponašanja. Zadužujemo naše zastupnike u Skupštini TK da poštuju odluke Predsjedništva SDBiH", naveli su iz SDBiH.

Kao što je poznato, neslaganja u vezi s učešćem u vlasti u Tuzlanskom kantonu doveli su do rascjepa unutar SDBiH. Dok vrh stranke ide u koaliciju sa SDA, lukavačka grupacija okrenula se djelovanju sa "Trojkom", odnosno "Osmorkom".

Nakon odluke da se krene u koaliciju sa SDA u Tuzlanskom kantonu, Delić kao predsjednik Gradske organizacije SDBiH u Lukavcu podnio je ostavku na sve stranačke funkcije, a nakon njega je Emir Begić odlučio da podnese ostavku na funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK. Begićevu ostavku koji je u tehničkom mandatu, a prihvatio je i mandat skupštinskog zastupnika, treba prihvatiti Kantonalna skupština.