Raskol u Tuzli
198

SDBiH nakon odlaska partijskih drugova: Čistog obraza nastavljamo pošteno raditi

A. K.
Članovi SDBiH u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi SDBiH u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Socijaldemokrate BiH u Tuzli su se suočili s odlaskom određenog broja članova, među kojima su i vijećnici u tamođnjem Gradskom vijeću. Ovaj politički subjekt umjesto četiri, sada ima samo jednog predstavnika, a zbog aktuelne situacije uslijedile su određene reorganizacije.
Socijaldemokrate BiH već više od mjesec dana se suočavaju s odlaskom članova koji su donijeli odluku o napuštanju ovog političkog subjekta, ali i promjeni stranačkog dresa. Vijećnici u Gradskom vijeću Tuzle Damir Muratović i Mirel Mišković među posljednjima su koji su se odlučili na ovaj potez.

Zbog toga je bilo neophodno izvršiti reorganizaciju članstva, odnosno formiranje novog predsjedništva Gradskog odbora stranke u Tuzli. Na njenom čelu trenutno se kao vršilac dužnosti predsjednika nalazi Aleksandar Vujadinović, koji kaže da aktuelno članstvo poštuje odluku sada već bivših partijskih drugova.

On ističe i da kao stranka nastavljaju s ostvarivanjem programskih ciljeva i realizacijom ideja na kojima se i zasniva rad ove političke opcije.

"Formirali smo novo predsjedništvo Gradske organizacije Socijaldemokrata BiH u Tuzli, čije smo članove ovaj put pažljivo birali i tu se nalaze predstavnici različitih generacija, s akcentom na mlade. Tu su osobe iz različitih slojeva društva i različitih profesija, a vodili smo računa o spolnoj strukturi. Članstvo je multietničko, kako to već i dolikuje našoj stranci i sastavljeno je od izuzetno dobrih, poštenih i čestitih ljudi. Mi s čistim obrazom nastavljamo dalje aktivnosti i realizaciju naših progrmaskih ciljeva", navodi Vujadinović.

Ovaj vrsni tuzlanski ljekar danas je ostao jedini vijećnik Socijaldemokrata BiH u Gradskom vijeću Tuzle, gdje značajan udio u većini imaju samostalni vijećnicim o čemu je portal Klix.ba jučer pisao.

"Lično sam razočaran postupcima pojedinih članova koji su istupili iz stranke i načinom na koji su to učinili. Ali, to je lični izbor i svako ima pravo da odluči o svojoj sudbini i daljem putu političkog djelovanja. Prvi put se dešava da samostalni vijećnici čine većinu u Gradskom vijeću Tuzle i jednostavno preko toga će se odlučivati o nekim stvarima koji su bitni za život građana. Mogu samo reći da ću ja uvijek raditi na interesu građana Tuzle, bez obzira na moguće 'posljedice' po mene", navodi Vujadinović.

I pored svih negativnih konotacija koje sa sobom nosi, Vujadinović za politiku kaže da je ipak častan posao te da se može pošteno raditi.

"Uvjeren sam da će u Gradskom vijeću i pored svega prevagnuti razum te da neki lični inetersi neće biti razlog spoticanju nekih bitnih odluka i svega onoga što bi trebalo da unaprijedi život u gradu. Sve će ovo proći, danas ću ja biti vijećnik, sutra neko drugi, ali za život Tuzle potrebno je naći neka racionalna rješenja i mislim da bi tu trebala prevladati pozitivna razmišljanja i odluke koje moraju prevazići neke lične interese", zaključuje Vujadinović.

Među onima koji su napustili Socijaldemokrate BiH u Tuzli nalaze se i pojedini predsjednici mjesnih odbora, a iz ove stranke navode da će tačan broj onih koji su istupili biti poznat naknadno.