BiH
15

SDA: Zahvaljujuć Radončiću, Lagumdžiji i Dodiku sukob interesa je dozvoljen

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) podsjeća građane da su SDP i SNSD dogovorili, a ostale stranke vladajuće šestorke, među kojima se naročito ističe SBB-Fahrudin Radončić, podržale izmjene Zakona o sukobu interesa u BiH.

Predstavnici SDA u Parlamentu BiH bili su protiv ovakvog rješenja koje razvlašćuje Centralnu izbornu komisiju (CIK) i potvrđuje najveći mogući stepen političke korupcije u BiH.

  • Nažalost, ostali su u manjini. Lagumdžija, i njegov tadašnji koalicioni partner Radončić, u saradnji s Miloradom Dodikom na ovaj su način legalizirali odluku RS-a da ovo pitanje riješi na entiteskom nivou, čime je oduzeta nadležnost državi i direktno omogućena korupcija - navodi se u saopćenju ove stranke.

SDA je na vrijeme upozoravala da izmijenjeni Zakon o sukobu interesa u bh. institucijama nije provodiv, jer Komisija trenutno ima nadležnost samo za predmete na državnom nivou, a ne i na nivoima Federaciji BiH i Distrikta Brčko, koji još nisu donijeli potrebne zakonske izmjene.

  • Drugim riječima, zahvaljujući SDP-u i ostalim vladajućim strankama na državnom nivou, kandidati na Općim izborima, koji će biti održani 12. oktobra, komotno mogu biti u sukobu interesa - saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.