BiH
40

SDA: Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može prikriti istinu

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) danas je saopćila da je jučerašnji čin postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenici pokazao pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Ističu da je Vučić tim činom pokazao da nije "faktor stabilnosti i mira", kakvim se želi predstaviti Evropi i svijetu jer dok javno izgovara lijepe i pomirljive riječi, takvim i brojnim drugim postupcima pokazuje da je čovjek koji ne želi da se souči sa činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH u kojem je Miloševićev režim imao ključnu ulogu.

Također, iz SDA navode da za Vučića nije bitna istina i odavanje poštovanja žrtvama genocida, već je bitan veto kojim se ta istina želi prikriti.

Naglašavaju da je istina o genocidu u Srebrenici i užasnim zločinima diljem BiH koje je počinila Mladićeva vojska uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima je utvrđena presudom Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

"Genocid i zločini su osuđeni rezolucijama Evropskog parlamenta i američkog Senata i Kongresa kao i rezolucijama parlamenata brojnih drugih država. Cijeli civilizirani svijet zna istinu, koju Vučić pokušava da prikrije. Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu, ali se time ponovo vrijeđaju žrtve genocida i Bošnjacima iz zvaničnog Beograda šalju veoma loše poruke", saopćeno je iz SDA.