Reakcija
132

SDA: Uvođenjem moratorija zdravstvenim ustanovama Vlada KS ponovo pokazala površnost

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu smatra kako je površnost i nespremnost da ozbiljno radi svoj posao, nakon eksperimenata u obrazovanju, Vlada Kantona Sarajevo pokazala još jednom, ovog puta u oblasti zdravstva.

"Zaključak o nastavljanju moratorija na zapošljavanje u javnom sektoru, donesen 3. januara, Vlada je dostavila i zdravstvenim ustanovama, pokazujući time nepoznavanje elementarnih pojmova. Naime, u zaključku se navodi da resorni ministri mogu dati saglasnost za prijem radnika na određeno vrijeme, a najduže godinu dana, što je za oblast zdravstva besmisleno, jer najkraća specijalizacija ljekara traje četiri godine", saopćeno je iz SDA.

SDA KS navodi da to znači da će Klinički centar i Opća bolnica morati obustaviti ranije raspisane konkurse za prijem 58 ljekara specijalizanata iz različitih medicinskih disciplina, kao i magistara farmacije.

"Takav ishod nije dobar ni za mlade stručnjake ni za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Podsjećamo javnost da su trenutni kantonalni vlastodršci u protekle četiri godine, dok su bili u opoziciji, stalno pozivali da se zaustavi odlazak ljekara iz naše zemlje i govorili kako nam nedostaje stručnjaka u svim oblastima medicine, a već svojim prvim odlukama dodatno pogoršavaju stanje", piše u saopćenju za javnost.

SDA zahtijeva da Vlada KS iz svog zaključka izuzme zdravstvene ustanove kako se već raspisani konkursi ne bi poništavali, jer su mladi specijalizanti našem društvu itekako potrebni.