{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA uticala da Internacionalna liga humanista ne prekine misiju u BiH

F
8.1.2008. u 14:18
0
0
SDA uticala da Internacionalna liga humanista ne prekine misiju u BiH
0
SDA uticala da Internacionalna liga humanista ne prekine misiju u BiH
Internacionalna liga humanista (ILH) i u ovoj će godini, u kojoj će obilježiti desetu godišnjicu postojanja u BiH, nastaviti djelovati na fonu osnovnog dugoročnog cilja svoje misije – pružati vlastiti doprinos izgradnji jedinstvene i demokratske BiH te ravnopravnosti svih njenih građana.
Predsjednik Vijeća ILH Aziz Šunje kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako su aktivnosti Lige u protekloj godini bile usmjerene na nekoliko ključnih ciljeva, baziranih na osnovnoj ideji stvaranja jedinstvene i demokratske BiH.

Podrška procesu tolerancije i pomirenja različitih nacionalnih i etničkih skupina u BiH, zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, slobodi govora i medija, razvoju lokalne demokratije, učešću žena u političkom i javnom životu BiH, širenju svijesti o nužnosti volonterskog rada i izgradnji demokratskog društva te zaštita djece od nasilja, zloupotrebe droga i trgovine ljudima, samo su neki od ciljeva ostvarenih u protekloj godini.

Liga je također organizirala i konferenciju "Zemlje jugoistočne Evrope i EU" te u svoje članstvo primila četiri državnika - Stjepana Mesića, Milana Kučana, Kiru Gligorova i Vaclava Havela, kojima je uručila i Nagrade ILH za doprinos miru.

Generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan u kraćem je obraćanju naglasio veliku ulogu Stranke demokratske akcije (SDA) u donošenju odluke da Liga ostane u BiH i nastavi ostvarivati svoju misiju. On pojašnjava da je Liga namjeravala svoje djelovanje u BiH prekinuti zbog nepostojanja podrške institucija vlasti, ali je odluku promijenila nagovorom predstavnika te stranke.

Istaknuta je i druga velika uloga ILH u našoj zemlji – odgoj i obrazovanje mladih u duhu očuvanja multietničkog zajedništva i suživota u BiH, što proizlazi iz njenog historijskog bića, te sprečavanje podjela u obrazovanju po nacionalnom ključu.

Rečeno je da sistem entitetskog upravljanja obrazovanjem u BiH onemogućuje izgradnju jedinstvenog sistema obrazovanja, čime se otvara prostor raznim manipulacijama.

Saopćeno je i da je Ministarstvo obrazovanja i nauke KS 25. decembra prošle godine donijelo rješenje o ispunjavanju uslova za početak rada Univerziteta "Philip Noel-Baker" u Sarajevu, kojeg je osnovala Liga. Time su prevaziđena nedavna sporna pitanja u vezi rada te institucije koja je pomenutim rješenjem upisana u registar visokoškolskih ustanova Ministarstva obrazovanja i nauke KS.

Šurlan je, govoreći o aktivnostima Lige u ovoj godini, najavio održavanje Dana mira i humanizma u BiH i svijetu, koji će biti organizirani povodom obilježavanja 10. godišnjice osnivačkog kongresa ILH.

Planirano je također i održavanje Olimpijade mira kojom bi bila obilježena 88. godišnjica od rođenja Huana Antonija Samarana i 24. godišnjica Olimpijade u Sarajevu. Predviđeno je da se na manifestaciju pozovu predstavnici svih 49 zemalja koje su učestvovale na ZOI-u 1984. godine.

Na kraju je kao osnovna aktivnost ILH i u ovoj godini podvučeno prevazilaženje nacionalnih i etničkih podjela, ali i očuvanje individualiteta svake nacije, etničke grupe ili religije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: