BiH
0

SDA uticala da Internacionalna liga humanista ne prekine misiju u BiH

FENA
Internacionalna liga humanista (ILH) i u ovoj će godini, u kojoj će obilježiti desetu godišnjicu postojanja u BiH, nastaviti djelovati na fonu osnovnog dugoročnog cilja svoje misije – pružati vlastiti doprinos izgradnji jedinstvene i demokratske BiH te ravnopravnosti svih njenih građana.

Predsjednik Vijeća ILH Aziz Šunje kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako su aktivnosti Lige u protekloj godini bile usmjerene na nekoliko ključnih ciljeva, baziranih na osnovnoj ideji stvaranja jedinstvene i demokratske BiH.

Podrška procesu tolerancije i pomirenja različitih nacionalnih i etničkih skupina u BiH, zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, slobodi govora i medija, razvoju lokalne demokratije, učešću žena u političkom i javnom životu BiH, širenju svijesti o nužnosti volonterskog rada i izgradnji demokratskog društva te zaštita djece od nasilja, zloupotrebe droga i trgovine ljudima, samo su neki od ciljeva ostvarenih u protekloj godini.

Liga je također organizirala i konferenciju "Zemlje jugoistočne Evrope i EU" te u svoje članstvo primila četiri državnika - Stjepana Mesića, Milana Kučana, Kiru Gligorova i Vaclava Havela, kojima je uručila i Nagrade ILH za doprinos miru.

Generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan u kraćem je obraćanju naglasio veliku ulogu Stranke demokratske akcije (SDA) u donošenju odluke da Liga ostane u BiH i nastavi ostvarivati svoju misiju. On pojašnjava da je Liga namjeravala svoje djelovanje u BiH prekinuti zbog nepostojanja podrške institucija vlasti, ali je odluku promijenila nagovorom predstavnika te stranke.

Istaknuta je i druga velika uloga ILH u našoj zemlji – odgoj i obrazovanje mladih u duhu očuvanja multietničkog zajedništva i suživota u BiH, što proizlazi iz njenog historijskog bića, te sprečavanje podjela u obrazovanju po nacionalnom ključu.

Rečeno je da sistem entitetskog upravljanja obrazovanjem u BiH onemogućuje izgradnju jedinstvenog sistema obrazovanja, čime se otvara prostor raznim manipulacijama.

Saopćeno je i da je Ministarstvo obrazovanja i nauke KS 25. decembra prošle godine donijelo rješenje o ispunjavanju uslova za početak rada Univerziteta "Philip Noel-Baker" u Sarajevu, kojeg je osnovala Liga. Time su prevaziđena nedavna sporna pitanja u vezi rada te institucije koja je pomenutim rješenjem upisana u registar visokoškolskih ustanova Ministarstva obrazovanja i nauke KS.

Šurlan je, govoreći o aktivnostima Lige u ovoj godini, najavio održavanje Dana mira i humanizma u BiH i svijetu, koji će biti organizirani povodom obilježavanja 10. godišnjice osnivačkog kongresa ILH.

Planirano je također i održavanje Olimpijade mira kojom bi bila obilježena 88. godišnjica od rođenja Huana Antonija Samarana i 24. godišnjica Olimpijade u Sarajevu. Predviđeno je da se na manifestaciju pozovu predstavnici svih 49 zemalja koje su učestvovale na ZOI-u 1984. godine.

Na kraju je kao osnovna aktivnost ILH i u ovoj godini podvučeno prevazilaženje nacionalnih i etničkih podjela, ali i očuvanje individualiteta svake nacije, etničke grupe ili religije.