Bakir Izetbegović na Kongresu
0

"SDA usporila, nedostaje joj inventivnosti"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), obratio se danas delegatima 5. kongresa SDA koji se održava u Sarajevu i na kojem je on, zajedno s aktuelnim predsjednikom Sulejmanom Tihićem te s bivšim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem, u izbornoj trci za čelnu poziciju u stranci.

Izetbegovićeva poruka je da se na prihvatanje kandidature za predsjednika SDA odlučio jer je uvidio znake usporavanja i nedostatka inventivnosti u ovoj političkoj partiji za koju je kazao da je slovila kao najsnažniji koheizoni faktor u okupljanju probosanskih snaga u BiH.

Istu ponudu za kandidaturu je prije četiri godine odbio, podsjetio je, cijeneći da je tadašnje rukovodstavo najbolje rješenje za stranku i da nije vrijeme za promjene, ali reforme su u međuvremenu završile porazom i ovaj put je, prema Izetbegovićevim riječima, vrijeme za promjene.

SDA je definisao kao bosansku, bošnjačku i evropsku i sredinu u kojoj nijedan od ovih elemenata ne može jedan bez drugog.

Timovi eksperata treba da odgovore na društvene probleme nagomilane u međuvremenu, a SDA mora prepoznavati probleme već kod nastanka i odmah reagovati na njih jer više ljudi više zna, naredna je poruka ovog kandidata.

Cilj svih mjera koje on namjerava preduzeti je - zdravo društvo, a to se može, kako je rekao, samo u zdravoj porodici i pravilnim odgojem mladih.

Izetbegović smatra da ratne zločince 'moramo proganjati dok smo živi, a istovremeno raditi na pomirenju u BiH sa svima koji se nisu ogriješili o pravdu'.

Za boračku populaciju je kazao da joj treba omogućiti dostojan životni standard i pozvao je na zaštitu boraca od nepravednih optužnica kojima ih neki žele izjednačiti s agresorima.

"Reforme su od vitalnog značaja za budućnost BiH, a nažalost propale su u zadnje četiri godine najviše zbog nerealnih procjena političara.

Eksperti i poslanici u Parlamentu koji se razmiiju u ustavna pitanja, treba da budu uključeni u ustavnu reformu. I reforma policije mora biti nastavljena", riječi su Bakira Izetbegovića.

Što se tiče ekonomije, njegova je vizija da u prvih narednih pet mjeseci treba djelovati brzim mjerama u vidu "šok terapije", a onda mjerama za predstojeću dekadu. Velike ekonomske mogućnosti on vidi u prirodnim resursima BiH koje treba iskoristiti jer, "kriza neće trajati dovijeka", poručio je.

Što se tiče povratka izbjeglica i raseljenih u domovinu, on ističe da poseban fokus treba da bude na održivosti tog procesa, a veliku šansu vidi u poljoprivredi.

Veze s dijasporom treba da budu jake, najmanje što se za početak može učiniti je formiranje resornog ministarstva, ako nije moguće na državnom, onda na federalnom nivou, poručio je ovaj kandidat za predsjednika SDA.

Osvrnuvši se na Islamsku zajednicu, poručio je da se politika uvijek bavila ovom institucijom, zbog čega ona još dugo neće biti indiferentna prema politici. Međutim, nije fer uvlačiti Islamsku zajednicu u političke kampanje, izjavio je.

Izetbegović je naveo da medijima u BiH treba pomoći u obavljanju njihovog posla, a one koji, kako je dodao, šire u javnost nerealne slike, treba otrpjeti jer narod odavno zna prepoznati gdje je istina a gdje laž.

SDA će nakon 5. kongresa izaći još snažnija, demokratskija i evropskija, uvjeren je Bakir Izetbegović.