{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Senad Šepić upozorava: Ugrožavanje Daytona vodi nestanku entiteta

3.4.2014. u 11:51
29
70
Senad Šepić upozorava: Ugrožavanje Daytona vodi nestanku entiteta
29
Potpredsjednik SDA Senad Šepić danas je novinarima kazao kako će ta stranka zajedno sa PDP-om, HDZ-om, HDZ-om 1990. i sa SDS-om sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP).

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Evropska narodna stranka, kako je kazao, predstavlja najjaču grupaciju u Evropskom parlamentu i institucijama EU.

"Na konferenciji koju organiziraju Fondacija Konrad Adenauer, Evropska narodna stranka u saradnji sa Centrom za nove inicijative, sutra će u sarajevu prisustvovati više evropskih parlamentaraca, a govor će održati i Joseph Daul, predsjednik EPP-a. Konferenciji će prisustvovati rukovodstva ovih stranaka u BiH, a u ime SDA deklaraciju će potpisati Bakir Izetbegović. Na ovaj način se po prvi put u BiH najavljuje spremnost za unutrašnji dogovor u vezi s pitanjima važnim za našu zemlju i sve njene građane", kazao je Šepić.

On je novinarima kazao i to da SDA osuđuje inicijativu institucija entiteta RS da se pitanje prebivališta i boravišta uredi na entitetskom nivou, odnosno da taj entitet donese sam svoj zakon o prebivalištu.

"Radi se o pitanju koje je isključivo državno. Svako jednostrano zadiranje entiteta u ovu oblast predstavlja povredu suvereniteta BiH i Daytonskog sporazuma. Zvaničnici RS-a bi morali biti svjesni da svako narušavanje Daytonskog balansa vodi prije svega u nestanak onoga što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti. BiH je postojala prije Daytona, a postojat će i dalje", rekao je potpredsjednik SDA-a.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


U toj stranci su još jednom naglasili da je potpisivanje koalicije "Domovina" u kojoj učestvuju probosanske stranke zajedno na pretstojećim izborima na teritoriji RS-a važan čin. Kažu da su iznenađeni što SDP nije pristupio "Domovini" te ih pozivaju da još jednom razmotre uključivanje u koaliciju.

Šepić je na konferenciji za medije danas kazao i to da SDA smatra nedopustivim da na rukovodećim pozicijama u SIPA-i nema nijednog Bošnjaka.

"Zahtijevamo da se u toku aktuelnog procesa imenovanja u policijskim agencijama ispravi namjerno napravljeni nacinalni debalans na ovim pozicijama. Ovakvo trenutno stanje je protivustavno i protivzakonito. Pozivamo Vijeće ministara da ovakvu situaciju ispravi, a posebnu odgovornost snose ministri iz reda bošnjačkog naroda bez čijeg glasa se ova imenovanja ne smiju izvršiti", kazao je Šepić.

U toku je izbor čelnih ljudi u SIPA-i, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Graničnoj policiji. Intervjui sa prijavljenim kandidatima su počeli jučer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: