BiH
29

Senad Šepić upozorava: Ugrožavanje Daytona vodi nestanku entiteta

Piše: E. G.
Potpredsjednik SDA Senad Šepić danas je novinarima kazao kako će ta stranka zajedno sa PDP-om, HDZ-om, HDZ-om 1990. i sa SDS-om sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP).
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Evropska narodna stranka, kako je kazao, predstavlja najjaču grupaciju u Evropskom parlamentu i institucijama EU.

"Na konferenciji koju organiziraju Fondacija Konrad Adenauer, Evropska narodna stranka u saradnji sa Centrom za nove inicijative, sutra će u sarajevu prisustvovati više evropskih parlamentaraca, a govor će održati i Joseph Daul, predsjednik EPP-a. Konferenciji će prisustvovati rukovodstva ovih stranaka u BiH, a u ime SDA deklaraciju će potpisati Bakir Izetbegović. Na ovaj način se po prvi put u BiH najavljuje spremnost za unutrašnji dogovor u vezi s pitanjima važnim za našu zemlju i sve njene građane", kazao je Šepić.

On je novinarima kazao i to da SDA osuđuje inicijativu institucija entiteta RS da se pitanje prebivališta i boravišta uredi na entitetskom nivou, odnosno da taj entitet donese sam svoj zakon o prebivalištu.

"Radi se o pitanju koje je isključivo državno. Svako jednostrano zadiranje entiteta u ovu oblast predstavlja povredu suvereniteta BiH i Daytonskog sporazuma. Zvaničnici RS-a bi morali biti svjesni da svako narušavanje Daytonskog balansa vodi prije svega u nestanak onoga što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti. BiH je postojala prije Daytona, a postojat će i dalje", rekao je potpredsjednik SDA-a.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U toj stranci su još jednom naglasili da je potpisivanje koalicije "Domovina" u kojoj učestvuju probosanske stranke zajedno na pretstojećim izborima na teritoriji RS-a važan čin. Kažu da su iznenađeni što SDP nije pristupio "Domovini" te ih pozivaju da još jednom razmotre uključivanje u koaliciju.

Šepić je na konferenciji za medije danas kazao i to da SDA smatra nedopustivim da na rukovodećim pozicijama u SIPA-i nema nijednog Bošnjaka.

"Zahtijevamo da se u toku aktuelnog procesa imenovanja u policijskim agencijama ispravi namjerno napravljeni nacinalni debalans na ovim pozicijama. Ovakvo trenutno stanje je protivustavno i protivzakonito. Pozivamo Vijeće ministara da ovakvu situaciju ispravi, a posebnu odgovornost snose ministri iz reda bošnjačkog naroda bez čijeg glasa se ova imenovanja ne smiju izvršiti", kazao je Šepić.

U toku je izbor čelnih ljudi u SIPA-i, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Graničnoj policiji. Intervjui sa prijavljenim kandidatima su počeli jučer.