BiH
0

SDA: Umjesto da hapsi Karadžića, Dodik ponavlja njegove poruke

FENA
Kao ni većina građana Bosne i Hercegovine, ni Bošnjaci nisu htjeli rat, ali im je on nametnut agresijom na našu domovinu čiji je cilj bio stvaranje tzv. etnički čiste velike Srbije, navodi Stranka demokratske akcije u povodu jučerašnje izjave Milorada Dodika u emisiji "Nedjeljom u dva" na programu HRT-a.

U saopćenju SDA ističe da su Bošnjaci najviše stradali tokom 1992. i 1993. godine i to uglavnom stanovništvo koje se našlo na putu ostvarivanju ovih srednjovjekovnih velikosrpskih projekata i ideja.

  • Taj plan je jasno predviđao da se zacrtani teritorij etnički očisti, a da nesrpska populacija (prije svega bošnjačka i hrvatska) bude pobijena, prognana i raseljena. I genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine također je dio te Karadžićeve i Miloševićeve politike i njihovog zločinačkog projekta koji Dodik zdušno brani, kaže se u saopćenju.

U SDA smatraju da zato nijedna vlast u entitetu RS-a od 1995. godine do danas nije procesuirala masovne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, niti je htjela uhapsiti najtraženije ratne zločince i haške bjegunce Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

O planiranim i sistematskim masovnim zločinima i realizaciji ovoga fašistoidnog plana nepobitno svjedoči više od 300 do sada otkrivenih masovnih grobnica na području koje se danas zove RS i porušeni svi vjerski i kulturno-historijski objekti i spomenici Bošnjaka, Hrvata i ostalih nesrba (do temelja porušenih 642 džamije, a kompletno ili gotovo potpuno uništeno oko 3.000 drugih objekata i spomenika).

Prema statističkim podacima, Bošnjaci su 80 posto od ukupnog broja civilnih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992.-1995. godine.

  • Umjesto da uhapsi koljače Karadžića, Mladića i ine zločince, Dodik s tv ekrana Bošnjacima otvoreno i beskrupulozno poručuje kako je logično da ih bude pobijeno 80 posto od ukupnog broja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu jer je njih najviše u ovoj zemlji! Ovako nam je poručivao i Karadžić. Dodik ga danas (uspješno) skriva od Haškog tribunala i očigledno još sanja njegov san, poručuju iz SDA.