BiH
38

SDA u Zenici: Narod mora zaštiti BiH i učiniti je boljim mjestom življenja

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije u Zenici održan je u četvrtak navečer na Trgu Alije Izetbegovića gdje je najmanje 9.000 prisutnih dalo podršku kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću i kandidatima SDA Zeničko-dobojskog kantona.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici u četvrtak navečer predstavljeni su kandidati SDA za kantonalni, federalni i državni nivo, a direktnim tv linkom iz Cazina skupu u Zenici obratio se Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u svome obraćanju kazao kako će sa jakom SDA biti i jaka Bosna i Hercegovina te da odgovor na sva pitanja stoji u sloganu Stranke demokratske akcije - "U jedinstvu je snaga".

Na predizbornom skupu SDA u Velikoj Kladuši prije tri dana smrtno je stradao Ismet Bajraktarević kojeg je sa više uboda nožem ubio 30-godišnji Kladušanin. Tim povodom, Izetbegović je večeras odlučio govoriti u Cazinu, a ne u Zenici.

"Ismet Bajraktarević, mladić iz Bužima je nadam se posljednji šehid od borbe za Bosnu i Hercegovinu, a to je zato što je volio stranku koja beskrajno voli BiH. On se pridružio našim rahmetli predsjednicima i svima onima koji su živjeli i umirali za ovu državu", poručio je Izetbegović direktnim tv linkom iz Cazina, dodavši kako očekuje oko 300.000 glasova na izborima.

U svome obraćanju Izetbegović je kazao kako mu je draže vidjeti na skupu u Cazinu oko 9.000 ljudi, te najmanje isto toliko u Zenici, nego ostalih devet kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva BiH.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović koji je kazao kako će SDA na izgovorene laži raznoraznih stranaka odgovoriti sa predanošću i odlučnošću u očuvanju BiH.

"Suviše je krvi i znoja proliveno da bi se očuvala naša država, a naš narod mora imati snage ne samo da je zaštiti već i da je učini boljim mjestom življenja", poručio je Smajlović.

Prisutnima su se još obratili i potpredsjednik SDA BiH Safet Softić, predsjednik SDA ZDK Mirsad Zaimović, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Šefik Džaferović, nosilac liste za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine Ibrahim Šišić i nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK Ibrahim Plančić.

U svojstvu gosta skupa u Zenici obratio se i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić koji je pozvao sve prisutne da daju svoj glas Stranci demokratske akcije i njenom kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću.

Cijeli program centralnog predizbornog skupa popraćen je i nastupom Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Hasibe Agić, te glumca iz Konjica Benjamina Mušinovića koji je izveo odlomak iz monodrane Emira Hadžihafizbegovića "Iza sna".

Sa centralnog predizbornog skupa u Zenici poslana je poruka da će Stranka demokratske akcije pobijediti na predstojećim izborima, te da će Bakir Izetbegović biti izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.