Protiv smještaja u Biru
93

SDA u Vladi USK-a: Migranti nisu u Grčkoj nego na ulazu u Bihać

Dž. L.
Migranti u kampu Lipa (Foto: FENA)
Migranti u kampu Lipa (Foto: FENA)
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona su se osvrnuli na migrantsku krizu kazavši da je prije svega potrebno obezbijediti sigurnost građana i imovine u kantonu.

Stoga su iz Kluba zastupnika SDA istakli da su protiv ponovnog smještanja migranata u kamp Bira ili bilo koji drugi lokalitet koji se nalazi u urbanom dijelu grada Bihaća .

"Naša namjera na sjednici je bila da podržimo prijedloge Vlade Kantona čija je ustavna nadležnost upravo zaštita sigurnosti građana i njihove imovine. Iznenadili smo se situacijom u kojoj je Vlada odgovornost u potpunosti prebacila na Skupštinu insistirajući da zakonodavni organ donese zaključke na osnovu kojih će djelovanje nastaviti Operativna grupa. Upozorili smo da usvajanje zaključaka o odbijanju postupanja po instrukciji Ministarstva sigurnosti, bez jasne alternativne i sigurnosne procjene, može dovesti do teških posljedica po sigurnosnu situaciju na području našeg kantona", saopćeno je iz SDA u USK-u.

Oni nadalje ističu da alternativu, sigurnosnu procjenu i garanciju sigurnosti nije mogla dati Skupština, nego MUP i Vlada.

"Situacija u kojoj je zatvoreno šatorsko naselje Lipa, a institucije USK odbijaju smještaj migranata u kamp Biira bez odgovora na pitanje gdje će se smjestiti 1.300 migranata, obesmišljava jučerašnju sjednicu i građane ostavlja u neizvjesnosti i strahu," navodi se također u saopćenju SDA USK-a.

SDA poziva kantonalnu vladu da u najkraćem roku, s ciljem zaštite sigurnosti građana, policijskih službenika, migranata, očuvanja ugleda institucija Unsko-sanskog kantona u domaćim i međunarodnim krugovima, preuzme odgovornost i ponudi konkretno rješenje.

"Migranti nisu u Grčkoj nego na ulazu u Bihać", poručili su iz ove stranke.