Sutra Glavni odbor
304

SDA u septembru bira predsjednika i rukovodstvo stranke

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će delegati birati rukovodstvo stranke na čelu sa predsjednikom, trebalo bi da bude održan u subotu, 14. septembra 2019. godine.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) sutra će donijeti odluku o pripremi i organizaciji 7. kongresa SDA. U prijedlogu koji je dostavljen članovima Glavnog odbora najveće političke stranke u BiH kao datum za održavanje Kongresa naveden je 14. septembar 2019. godine.

Odbor za pripremu i organizaciju Kongresa SDA činit će predsjednik i zamjenici predsjednika stranke, potpredsjednici SDA, generalni sekretar, vršitelj dužnosti predsjednika Glavnog odbora, predsjednik Kadrovske komisije, predsjednik Savjeta SDA, predsjednici 16 kantonalnih, odnosno regionalnih odbora, predsjednik SDA Brčko distrikta BiH, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, predsjednik Asocijacije mladih SDA, predsjednica Asocijacije žena SDA i predsjednica Asocijacije "Fatma".

Ovaj odbor će iz svog sastava izabrati predsjednika i zamjenika predsjednika Odbora te odrediti pojedinačna zaduženja za određena pitanja i oblasti. Članovi Organizacionog odbora koji budu zaduženi za pojedina pitanja uz saglasnost predsjednika odbora odredit će tim od tri do pet članova koji će im pomagati dok će generalni sekretar SDA Halid Genjac osigurati administrativno-stručno osoblje za podršku.

Glavni odbor SDA će posebnom odlukom utvrditi broj delegata te način i kriterije za izbor delegata 7. kongresa, kao i urediti druga pitanja u vezi s pripremom i održavanjem kongresa. Sedmi kongres najveće političke stranke u našoj zemlji radit će u plenumu (opća rasprava) i radnim stolovima (tematska rasprava).

Kongres SDA 14. septembra 2019. godine donijet će Program ili programsku deklaraciju SDA (moguće i samo izmjene i/ili dopune), usvojiti Statut SDA, usvojiti rezoluciju i/ili deklaracije u vezi s određenim oblastima te u konačnici izabrati predsjednika SDA, zamjenika predsjednika, Glavni odbor, Sud časti, Nadzorni odbor i druge organe odnosno funkcionere stranke predviđene Statutom SDA.

Kongres će također razmotriti i ocijeniti rad SDA između dva zasjedanja Kongresa, na osnovu izvještaja koji će podnijeti zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, i u okviru toga, izvještaj o radu organa SDA biranih na šestom redovnom Kongresu, a koji je održan 2015. godine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Od maja 2015. do septembra 2019. godine politička situacija u Bosni i Hercegovini bila je izuzetno turbulentna. U međuvremenu su građani BiH izašli 2016. godine na lokalne i 2018. godine na parlamentarne izbore. Stranka demokratske akcije na čelu s Bakirom Izetbegovićem ostvarila je pobjedu u oba izborna ciklusa.

Tim povodom z asada je izvjesno da će Izetbegović ponovo biti izabran za predsjednika SDA. U korist mu definitivno idu pomaci BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, a koji su ostvareni u mandatima vlada na čelu s kadrom SDA, kao i izbacivanje kompromitovnog kadra iz stranke.

SDA je, za vrijeme Izetbegovićevog mandata na čelu stranke, uspjela uvesti Šefika Džaferovića u Predsjedništvo BiH, osvojiti devet mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i 27 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Tu je svakako i apelacija koju je u svojstvu člana Predsjedništva BiH Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH, a na osnovu koje je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim.

Glavni odbor SDA sutra će usvojiti i odluku o provođenju redovnih izbora u SDA za mandatni period od 2019. do 2023. godine. Na ovim izborima birat će se organi u općinskim, gradskim, regionalnim i mjesnim odborima. Predloženo je da se izbori za mjesne i općinske odbore održe od 20. septembra do 30. oktobra 2019. godine, a izbori za organe regionalnih i kantonalnih organizacija od 30. oktobra do 15. novembra 2019. godine.

Izbori za niže stranačke nivoe bit će posebno zanimljivi s obzirom na to da direktnu odgovornost za koalicije na nivou kantona snose kantonalne stranačke organizacije. Uprkos dobrom izbornom rezultatu SDA nije uspjela ući u vlast na nivou određenih kantona, što zbog lošeg sistema pregovaranja kantonalnih funkcionera SDA s delegacijama drugih stranaka, što zbog odbijanja koaliranja sa SDA.

Izetbegović je jučer najavio kako će u narednom periodu ići u pravcu "rekonstrukcije", odnosno preuređenja SDA. On je još u junu 2018. godine otvoreno poručio da u 2019. godini namjerava "prečistiti, ojačati i podmladiti stranku".