Unutarstranački izbori
78

SDA u Mostaru zapala u krizu: Dvije struje ne mogu izabrati lidera između Marića i Čolakovića

G. Š.
Salem Marić i Alis Čolaković
Salem Marić i Alis Čolaković
Stranka demokratske akcije u Mostaru prolazi kroz jednu od najvećih kriza u svom postojanju, jer su se unutar političke partije pojavile dvije struje, čija previranja dovode do blokade provođenja izbornog procesa za rukovodstvo SDA u Mostaru.
Kandidati za prvog čovjeka SDA u Mostaru su aktualni predsjednik GO SDA Salem Marić i novopredloženi Alis Čolaković, kojeg je kako Klix.ba saznaje kandidovao Adil Šuta, koji je nakon odlaska iz Gradskog vijeća Mostara na poziciju kantonalnog ministra financija HNK zahladio odnose sa Marićem zbog određenih kadrovskih rješenja i pokrenuo turbulencije da bi ga smijenio sa te pozicije.

Sukob dvije struje

Najveći problem je u Starom gradu koji sa 19 delegata čini najveći Gradski odbor, a kako tvrdi izvor blizak stranačkom krugu, Šuta je iskoristio Marićev odlazak u Tursku zbog ugovora za FK Velež.

Još dok je Marić bio u avionu, kako tvrdi, Šuta je sazvao Skupštinu na kojoj je Čolakovića kandidova za predsjednika, a Marića za potpredsjednika GO SDA Mostar, što su, kako naglašava, mnogi prihvatili smatrajući da je to Marićeva odluka zbog drugih obaveza.

Međutim, kao tvrdi naš izbor, kad su shvatili da je u pitanju bila zamka problem je već dosegao vrhunac turbulencija, pa je tako u četvrtak, kada se očekivalo okončanje izbornog procesa, Skupština GO SDA Mostar prekinuta na samom početku, jer se nije usvojio ni Poslovnik o radu.

Aktualni lider GO SDA Mostar Salem Marić za Klix.ba kaže da je on prekinuo Skupštinu jer se pojavio veliki broj amandmana koji nisu mogli biti razmatrani, jer nisu delegatima dostavljeni u pisanom materijalu, čime se nisu stvorili uslovi, jer se bez Poslovnika o radu nije moglo nastaviti sa radom.

"Jasno je svima da su ovdje nastale dvije struje. Ta druga struja je došla sa 18 amandmana na izborni proces koji je preciziran pravilima i htjela na jedan način da blokira daljnji izborni proces ili da ga diktira po svoji pravilima", rekao je Marić za Klix.ba.

Ističe da SDA ima Izbornu komisiju koja je zadužena za integritet izbora, ali da su delegati iz druge struje sumnjali u samu Izbornu komisiju i izborni proces, te naglašava da su završili svoje izborne procese u odborima gradskih područja na isti način kao što se to pokušalo u četvrtak.

"Kad su vidjeli da ne mogu zadovoljiti ono što su tražili, onda su jednostavno iznudili da dođe na ovaj način do prekida. Ja sam zaista bio spreman da se završi Skupština u potpunosti i ko više dobije glasova za predsjednika da pobjedi, te da budu izabrani ostali organi. Ali nisam dozvolio da se ovakve stvari dešavaju na izbornoj skupštini Gradske organizacije SDA. Pozvao sam na jedinstvo i da nastavimo kad se za to stvore uslovi", rekao nam je aktualni predsjednik SDA u Mostaru.

Poručio je svim delegatima kako je legalno i legitimno imati ambicije, ali da je to unutar GO SDA Mostar moguće samo na demokratski način.

Također je naglasio da čaršijske priče o brojevima i tome ko ima većinu, ne želi komentarisati, jer kako ističe, to će se najbolje vidjeti po rezultatima izbornog procesa.

"Svi smo članovi SDA i tako treba da se ponašamo, a oni što su pravili takvu pripremu za ovu Skupštinu, nadam se da su za dobrobit svih shvatili da to nije dobro i kud to vodi", naglasio je Marić.

Moguće posljedice

Podsjeća da je GO SDA Mostar do sada uvijek bila prva u provođenju izbornog procesa, a da je sada ostala među zadnjima, što nikako nije dobro, te upozorio da razjedinjavanje u stranci može biti pogubno i da bi u vrijeme pred izbore u Mostaru ovakva dešavanja mogla imati negativne reperkusije za čitavu stranku.

"Bojim se da će ovo imati negativne posljedice i trudim da one budu što manje za SDA u Mostaru", ustvrdio je Marić.

Na kraju je poručio da će se raditi po pravilu izbornog postupka i Statutu SDA, te članove stranke pozvao da ne nasjedaju na pritiske i provokacije, nego ostanu jedinstveni, jer ih čekaju izbori u desetom mjesecu za Grad Mostar kad SDA mora pokazati svoju snagu i jedinstvo.

Zbog unutarstranačkih turbulencija u Mostaru, kako Klix.ba saznaje već dva puta se išlo u Centralu SDA u Sarajevu na razgovor kod lidera stranke Bakira Izetbegovića, koji je prema našim saznanjima tražio da probleme riješe sami.

Ako to ne urade uskoro, izvjesno je da će po Statutu SDA Centrala direktno izabrati povjerenika koji će obnašati dužnost lidera SDA u Mostaru uz obavezno novo održavanja izbora u roku od godinu dana.