4 godine rada
227

SDA u Mostaru: Stvorili smo kanton koji može izmirivati svoje obaveze i razvijati se

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz SDA HNK na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru izložili su rezultate svog rada u proteklom mandatu.

Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, kazao je kako su zastupnici ove stranke zajedno s ministrima u Vladi HNK postigli zapažene rezultate u posljednje četiri godine.

"Prije svega istakao bih stabilizaciju budžeta i domaćinski odnos kad je riječ o finansijskoj stabilnosti i finansijskim tokovima. Budžeti u ovom periodu planirani su realno i uravnoteženo, usvajani su na vrijeme i u propisanim zakonski rokovima. U ovom mandatu od kantona koji nije mogao izmirivati ni osnovne obaveze prerasli smo u kanton koji je pokrenuo vrlo važne infrastrukturne projekte", kazao je Šoše.

Istakao je i donošenje Zakona o zaštiti porodica s djecom za koji se godišnje izdvaja do šest miliona KM, Zakon o komunalnoj djelatnosti... Donoseno je više od trideset zakona, a predlagači su bili većinom iz ove stranke.

"Sa drugim zastupnicima iz Kluba Bošnjaka uspjeli smo dokazati da je imenovanje komesara MUP-a HNK bilo nelegalno, što je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. Nažalost do danas ništa nije implementirano, osim što je nelegalno imenovanoj osobi uskraćena plata", istakao je Šoše te dodao kako su zastupnici SDA s drugim probosanskim strankama u Skupštini apelacijom kod Ustavnog suda Federacije potvrdili činjenice da kantonalni ustav nije usklađen s entitetskim u odredbama koje se tiču konstitutivnosti srpskog naroda i nazivanjem bosanskog jezika bošnjačkim u verziji ustava na hrvatskom jeziku.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNK u svom izlaganju istakao je važnost stabilizacije Univerziteta "Džemal Bijedić", poboljšanje studentskog standarda, izgradnju studentskog doma. Naveo je i ostvarene rezultate iz projekata energetske efikasnosti, izgradnje škole u Kočinama, potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima...

Adnan Faladžić, ministar finansija u Vladi HNK, potvrdio je kako je prioritet svih ministara bila finansijska stabilnost. Naveo je da je kantonalni budžet u ove četiri godine narastao za 21 milion KM.

Ajdin Teletović, ministar turizma i okoliša HNK, naveo je niz zakonskih promjena u ovom resoru, brojne investicije i projekte koji su poboljšali turističke potencijale ovog kantona, posebno izdvajanje za Aerodrom Mostar.