Strane investicije
1.9k

SDA u Mostaru: Dajte nam priliku da od Neuma napravimo Monte Carlo

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije održala je konferenciju za medije u Mostaru na kojoj su govorili kandidati za Parlament Federacije BiH Đemila Gabriel i Salmir Kaplan. Bilo je riječi o ekonomskom razvoju Hercegovine, radu zastupnika u proteklom mandatu te je najavljen završni skup SDA u Mostaru.

Đemila Gabriel, počasna konzulica BiH u Australiji, govorila je o svojoj dosadašnjoj karijeri, ali i konkretnim ekonomskim aktivnostima u Hercegovini koje već poduzima ili koje planira. Kazala je kako je u SDA cijeli život.

"Za dvanaest mjeseci kao počasna konzulica u Australiji lobirala sam za našu državu. Radila sam na vanjskom i političkom lobiranju. Učesvovala sam u realiziranju postavljanja stećka ispred Parlamenta u Kamberi. Bila sam prva strana investitorica u filmsku industriju Bosne i Hercegovine, organizirala sam čuveni iftar u Parlamentu Novog Južnog Velsa, također sam bila prva žena koja je organizirala proslavu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Novog Južnog Velsa, s brojnim uglednim gostima", izjavila je Đemila Gabriel.

Rekla je kako je sa svojim mužem, jednim od sto najutjecajnijih svjetskih biznismena, odlučila investirati u našu zemlju. Te investicije u prošloj godini iznosile su deset miliona dolara, a odlučili su se fokusirati na HNK.

"Već 1. oktobra otvaramo polikliniku u kojoj će biti zaposleno deset ljudi, a prednost smo dali šehidskoj djeci. Razlog povratka nije samo moja politička aktivnost, već želja da ovdje provedem ostatak svog života. BiH ima velike potencijale, pogotovo ovaj kanton. Vidjela sam da postoji mogućnost stvaranja slobodne trgovinske zone, kao što je slučaj s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim dijelovima svijeta", kazala je Gabriel, naglasivši da je najveći problem stranim investitorima različito tumačenje zakonskih propisa.

Đemila Gabriel većinu svojih poslovnih aktivnosti veže za Neum, a kazala je da bi u dogledno vrijeme željela postati gradonačelnica jedinog našeg grada na Jadranu.

"Rekla sam dajte mi samo dvanaest mjeseci, ne trebaju mi četiri godine, da vidite kako se bez velikih ulaganja može napraviti mali Monte Carlo u Bosni i Hercegovini. Imamo velike mogućnosti da radimo na ulaganjima gdje će strani ulagači doći ovdje i ostaviti svoj novac, napraviti nekretnine i zaposliti ljude", zaključila je Gabriel.

Kazala je kako SDA ne obećava, već radi, da ta politička opcija ne obećava dovođenje stranih investitora, već su ih zaista doveli.

Salmir Kaplan govorio je o urađenom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH te izbornim ciljevima SDA u HNK. Najavio je i održavanje Centralnog skupa SDA za HNK 1. oktobra u 20 sati u sportskoj dvorani USRC Midhat Hujdur Hujka. Najavljeno je da će se skupu obratiti Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, da će prisustvovati blizu dvije hiljade simpatizera te će biti poslana pobjednička poruka.

"SDA je jedina stranka koja u četverogodišnjem mandatu u Federalnom parlamentu nije bježala od dogovornosti. Prvi koalicioni partner se nakon nepune godine povukao, drugi se na pola mandata proglasio opozicijom, a treći partner je posljednjih pola godine bio ljut i bojkotovao sjednice. Jedino se mi nismo igrali politike i jedino smo mi nosili sve pozitivne procese", izjavio je Salmir Kaplan.