BiH
0

SDA u Međunarodnoj demokratskoj uniji

FENA
Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) boravila je, na poziv vladajuće stranke Konzervativaca Velike Britanije premijera Davida Kamerona, u Mančesteru na njihovoj godišnjoj konferenciji, na kojoj je učestvovalo više od 15.000 članova, te gosti iz cijelog svijeta.

Delegacija SDA, koju je predvodio Senad Šepić, potpredsjednik stranke, a u kojoj je bio i Mirsad Zaimović, predsjednik KO SDA ZDK-a, sastala se, između ostalih, i s ministrom vanjskih poslova Williamom Haguem, ministricom Baroness Warsi, Davidom Lidingtonom, ministrom za Evropu, Geffrey Cliffton-Brownom, predsjednikom međunarodnog odbora, te brojnim članovima Parlamenta Velike Britanije.

Potpredsjednik Šepić susreo se i s Eirikom Moenom, generalnim sekretarom Međunarodne demokratske unije (IDU), u čijem radu učestvuje i SDA, a izražena je podrška SDA da već na narednom samitu lidera IDU u novembru u Londonu postane punopravnom članicom.

"U razgovorima je iskazana zabrinutost zbog zastoja reformi i nedostatka dogovora o formiranju Vijeća ministara, ali također istaknuta i spremnost da se aktivnije pomogne u ovom procesu. Saradnja s SDA, posebno s Političkom akademijom, biće intenzivirana u narednom periodu, a značajna je i direktna podrška britanskih konzervativaca na čelu sa premijerom Kameronom aplikaciji SDA u punopravno članstvo u Međunarodnu demokratsku uniju, najveću organizaciju stranaka ovoga profila u svijetu“, izjavio je Šepić po povratku iz Mančestera.

Po njegovim riječima, i od njih, kao i od generalnog sekretara IDU dobio je uvjeravanja da će, već narednog mjeseca u Londonu na samitu lidera, predsjednik SDA Sulejman Tihić i formalno potpisati dokument o punopravnom pristupanju u ovu značajnu organizaciju.

"To bi bila kruna dobrog rada u proteklom periodu i imidža SDA na međunarodnom planu“, kazao je Šepić, navodi se u saopćenju Političke akademije SDA.