BiH
14

SDA Tuzla: Koncerti su ometali vjernike u džamijama

Piše: D. Brkić
Festival Kaleidoskop
Festival Kaleidoskop
Zbog pomanjkanja sluha aktuelne općinske vlasti spram vjerskih osjećanja muslimana tokom mjeseca ramazana, Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla je izrazio žaljenje što su koncerti u okviru Festivala Kaleidoskop organizovani u neprikladnim terminima i na otvorenom.

"Podsjećamo, izrazito glasna muzika tokom tri noći održavanja spomenutih koncerata, ometala je vjernike tokom obavljanja teravih-namaza u obližnjim džamijama", navodi se u saopštenju OO SDA Tuzla.

U OO SDA Tuzla smatraju kako čin organiziranja ovakvih dešavanja u neprikladnim terminima, ne uzimajući u obzir osjećaje vjernika muslimana u ovom posebnom mjesecu, jasno govori, kako navode, da je tolerancija onih koji u ovom gradu odlučuju ograničena tek na oblik vjerske trpeljivosti.

"Želimo vjerovati da se ovogodišnji propust desio slučajno i apeliramo na općinsku vlast da već naredne godine javne priredbe na otvorenom prilagode vremenu i prostoru u kojem neće smetati vjernicima u obavljanju obreda. Predani smo ideji zajedništva, koja nije moguća bez potpune tolerancije, bez ugrožavanja bilo čijih prava. Nikada nećemo podržavati parcijalnu toleranciju, a to očekujemo i od drugih političkih subjekata, kako bismo zajednički gradili prostor za život, u kojem ćemo se svi osjećati ugodno", navode u OO SDA Tuzla, ukazujući na pozitivan primjer tolerancije i ljudske osjećajnosti spram drugih, koje su pokazali organizatori Sarajevo Film Festivala.