Katastrofalna poruka
122

SDA: Tužilaštvo BiH snosi odgovornost što je propala optužnica protiv odgovornih za referendum u RS-u

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odbijanje optužnice Tužilaštva BiH za krivično djelo neizvršenja konačne i izvršne odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naloženo obustavljanje provođenja referenduma o 9. januaru u RS-u, predstavlja katastrofalnu poruku za poštivanje vladavine prava i ustavno-pravnog poretka u BiH. 



"Primarna odgovornost za ovakav, po pravosuđe BiH poražavajući ishod, je na Tužilaštvu BiH, zato jer optužnicom nisu obuhvaćene određene glavne službene osobe u institucijama entiteta Republika Srpska koje nemaju imunitet od krivičnog gonjenja, a koje su svojim službenim radnjama i aktivnostima počinile, pomogle ili poticale krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH", poručuju iz SDA. 



Dodaju da duboko zabrinjava činjenica da Tužilaštvo BiH javnosti nikada nije dalo ozbiljno pravno obrazloženje razloga zbog kojih je donesena odluka o obustavi istrage protiv ovih osoba.

"Šturo i stereotipno saopštenje za javnost Tužilaštva BiH od 14. jula 2017. godine u kojem se, između ostalog, navodi da je naredba o obustavi istrage protiv ovih osoba donesena zato jer 'ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu' predstavlja pravnu lakrdiju i ismijavanje vladavine prava", navode iz SDA.

Smatraju da je 
iz mnoštva javno dostupnih dokaza kristalno jasno da su upravo osobe protiv kojih je obustavljena istraga svjesno i s umišljajem postupale suprotno obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH, znajući da tako čine krivično djelo.

"Neki od njih su čak i javno potvrdili svoju odgovornost, izražavajući iznenađenje i čuđenje da nisu obuhvaćeni optužnicom Tužilaštva BiH. I pravnim laicima je jasno da nema nikakve pravne logike niti smisla optužiti nekoliko nižerangiranih službenih osoba u institucijama entiteta Republika Srpska za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, tvrdeći da za tu optužnicu postoji dovoljno dokaza, a pri tome istovremeno obustaviti istragu i tvrditi da nema dovoljno dokaza da se optužnica podigne i protiv njima direktno nadređenih visokorangiranih nalogodavaca koji su inicirali, predložili, usvojili i potpisali sve ključne odluke vezane za raspisivanje referenduma te zatim preduzeli niz službenih radnji i aktivnosti da omoguće i pomognu realizaciju tih odluka", ističu iz SDA.

Zaključuju da je odluka Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv visokorangiranih službenih osoba u institucijama RS svjesno i namjerno donesena s ciljem da se sabotira pravna valjanost optužnice kako bi je u konačnici Sud BiH odbio.

"Zaprepašteni smo i odlukom sudije za prethodno saslušanje o odbijanju čak i te nepotpune optužnice. Naime, sudija za prethodno saslušanje u svojoj odluci zaključuje da 'iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo', čime sebi uzima za pravo, a što je veoma neuobičajeno, da umjesto sudskog vijeća donosi konačnu odluku. Vjerujemo da će bh. pravosuđe smoći snage i hrabrosti da zaustavi i sankcioniše ovakvo postupanje pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija te da će u bh. pravosuđu u konačnici ipak prevladati nezavisnost, nepristrasnost, profesionalizam i integritet nad neodgovornim, nestručnim, proizvoljnim i politički motivisanim djelovanjem pojedinaca kojim se narušava kredibilitet državnih pravosudnih institucija i podriva vladavina prava u BiHi", poručili su iz SDA.

SDA