Ko blokira Parlament?
5

SDA: Tužilaštvo BiH poslalo dopis neformiranoj komisiji u Parlamentu

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba o tome da je Tužilaštvo zatražilo od Interresorne radne grupe za pripremu Prijedloga izmjena i dopuna zakona BiH u državnom Parlamentu da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" oglasili su se iz SDA
Klub zastupnika SDA skreće pažnju na činjenicu da komisije i radna tijela Parlamentarne skupštine BiH nisu još uvijek formirane.

"Radna tijela i komisije Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i Interresornu grupu za Izborni zakon, nisu izabrane u novom sazivu zbog blokada i opstrukcija koje provode klub SNSD i tzv. «Srpski klub», koji odbijaju dolaziti na sjednice parlamenta i dostaviti imena kandidata za novi saziv radnih tijela i komisija2, kažu iz SDA.

Zbog navedenih blokada, navode, onemogućeno je ne samo izvršenje presuda Ustavnog suda BiH, već i presude u slučaju Sejdić-Finci, kao i svih drugih pitanja, čime se nanosi enormna finansijska i druga šteta državi BiH, te je bilo krajnje vrijeme da pravosudni organi reaguju u vezi s ovime.

"U vezi s informacijom Tužilaštva BiH upućenom prema neformiranoj Interresornoj grupi, da je pokrenuta istraga protiv NN lica zbog neizvršavanja presude Ustavnog suda, skrećemo pažnju da nije riječ ni o kakvim NN licima, već o parlamentarcima SNSD i drugih stranaka, s imenom i prezimenom. Mi od samog početka ove blokade, podsjećamo da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, u što se potpuno uklapa ova blokada rada Parlamenta uzrokovana nedolaskom zastupnika na sjednice, te smatramo da je sada odgovornost na Tužilaštvu BiH da poduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i cjelokupnog rada Parlamenta", poručili su iz SDA.