Reakcija na izjavu Nikšića
265

SDA: Trojka je odustala od NATO puta, dvije godine nisu dostavili Program reformi

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) se oglasila nakon navoda predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u kojoj je upravo SDA optužio za zaustavljanje NATO puta Bosne i Hercegovine.

"Tvrdnja predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da je 'prethodna većina predvođena SDA-om vratila BiH unazad s puta u NATO' očajnički je pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da je 'Trojka' u zamjenu za ulazak u vlast i ministarske fotelje šefova tih stranaka pristala na zaustavljanje NATO puta Bosne i Hercegovine", poručuju iz SDA.

Dodaju da je upravo njihovim zaslugama BiH danas učesnica Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

"Zahvaljujući insistiranju SDA da se nakon Općih izbora 2018. vlast ne formira dok SNSD ne pristane na slanje Programa reformi, Bosna i Hercegovina je danas učesnica Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Dakle - za članstvo! Taj se status vrlo lako može provjeriti na internet stranici NATO-a, baš kao što se lako može provjeriti i činjenica da je 'Trojka' pristala na potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om u kojem se riječ NATO uopšte ne spominje", navodi se iz SDA.

Ističu da Trojka već dvije godine nije poslala Program reformi.

"Da su odustali od NATO puta Bosne i Hercegovine u zamjenu za ulazak u vlast, 'Trojka' je potvrdila i obustavljanjem slanja Programa reformi u sjedište Alijanse, s obzirom da taj dokument za prošlu i za tekuću godinu nisu čak ni pripremili i pokušali usvojiti", stoji u saopćenju SDA.

Na kraju su naveli da bi Trojka trebala "barem pokušati ispuniti zakonske obaveze prema NATO-u".

"Umjesto vrijeđanja inteligencije građana tvrdnjama da „rade sve da zemlju vrate na NATO put“ i stalnog plasiranja u javnost neistina, Nikšić i njegovi partneri iz 'Trojke' bi morali prestati da rade po diktatu SNSD-a i HDZ-a, te barem pokušati da ispune zakonske obaveze koje se odnose na put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Alijansi trasiran u vremenu SDA", zaključuje se u saopćenju SDA.