{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA traži zaustavljanje deficita u budžetu FBiH

F
18.4.2009. u 17:28
0
7
SDA traži zaustavljanje deficita u budžetu FBiH
0
SDA traži zaustavljanje deficita u budžetu FBiH
Na danas održanoj redovnoj sjednici Glavnog odbora SDA usvojene su odluke o osnovnim pitanjima pripreme i organizacije 5. Kongresa SDA, te odluke o broju, načinu izbora i kriterijima za izbor delegata te broju članova Glavnog odbora koji se biraju na Kongresu.
Na današnjoj trećoj tematskoj sjednici doneseni su slijedeći zaključci:

-SDA podržava mjere državne, entitetskih i kantonalnih vlada i mjere iz Rezolucije kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i traži hitnu operacionalizaciju i realizaciju istih, koristeći sve raspoložive institucije.

- SDA podržava pregovore državne i entitetskih vlada sa MMF-om o zaključivanju stend -by aranžmana.

- SDA traži zaustavljanje generisanja budžetskog deficita u budžetu Federacije BiH, kantonalnim i općinskim budžetima, na mjesečnom nivou, donošenjem mjesečnih operativnih planova sa ograničenjem izdataka iz budžeta do nivoa prikupljenih prihoda u budžet.

- SDA traži od Vlade Federacije da osigura redovnu isplatu penzija i boračko invalidske zaštite na dostignutom nivou.

- SDA traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH da što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

- SDA podržava poziv Vlade Federacije o prikupljanju neobavezujućih ponuda za privatizaciju preostalog dijela državnog kapitala sa liste privrednih društava u kojima pravo upravljanja ima Vlada Federacije BiH uz obavezno angažiranje konsultantskih kuća sa medjunarodno-priznatim referencama.

- Glavni odbor SDA zadužuje Predsjedništvo da formira tim za kontinuirano praćenje ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini i provođenje usvojenih mjera i koordinaciju sa zakonodavnim i izvršnim organima vlasti na svim nivoima.

Sastavni dio ove Odluke je prijedlog mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize koje je Vlada Federacije uputila parlamentima, saopćeno je iz SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: