Od općinskog načelnika
1.1k

SDA traži uklanjanje zastava "Herceg-Bosne" sa jarbola u Novom Travniku

S. Š. U.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Klub vijećnika Stranke demokratske akcije traži od načelnika općine Novi Travnik da ukloni zastave "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" postavljene na jarbolima duž puteva u toj općini.

Načelnik tvrdi da uklanjanje zastava nije u njegovoj nadležnosti te da bi radije pričao o pozitivnim promjenama u privredi.

"Mi se zaista moramo baviti potrebama svih naših građana, u ulaganju, stvaranju nekakvih boljih uslova. Mladi ljudi ne odlaze zbog nekih obilježja, ni zbog ljiljana, ni zbog zastava hrvatskog naroda niti bilo koje druge strane. Odlaze zbog nekih drugih stvari", kazao je općinski načelnik Stjepan Dujo.

Lokalna organizacija SDA tvrdi da se radi o zahtjevu građana, kojima ovakva obilježja smetaju pozivajući se na akte koji pokazuju da su zastave postavljene nelegalno, prenosi FTV.

"To su zastave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, zastave doista iritiraju i smetaju Bošnjacima u Novom Travniku. Načelnik treba da pokaže da je Novi Travnik mjesto za sve i da one treba da se uklone", mišljenja je Eldin Delić, predsjednik SDA Novi Travnik.

Načelnik Novog Travnika kazao je da nema namjeru skidati bilo čije zastave, podsjećajući na složenost BiH i na prava svih njenih naroda ističući kako "svi ti narodi imaju svoje identitete, obilježja, simbole koje treba poštivati i za koje kroz zakonske okvire na svim razinama vlasti ne postoje ograničenja".

"Mi smo zaista za suživot, toleranciju i poštovanje, i ako treba da stoje neke zastave to su zastave BiH", naglašava Delić.

Općinsko vijeće Novi Travnik inicijativu o uklanjaju zastava trebalo bi razmatrati danas.