Na potezu HDZ
26

SDA traži da se pored državne vlade hitno pokrene procedura i za formiranje Vlade FBiH

S. H.
Formiranje državne vlade najavljuje se uveliko do kraja mjeseca, ipak ono što je u ovom trenutku nepoznanica jeste ponašanje političkih partnera u FBiH kada je riječ o formiranju entitetske vlade.

Iz SDA pozivaju da se proces formiranja vlasti ubrzano nastavi. To se za državni nivo može očekivati u naredne tri sedmice, ali ostaje nejasno šta će biti sa Vladom FBiH, s obzirom na zahtjev HDZ-a da se krene u izmjene Izbornog zakona uz već poznate zahtjeve te stranke.

"Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine treba u što skorijem roku održati sjednicu na kojoj će biti potvrđeno imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH. Pozivamo sve političke stranke koje su dio koalicije na državnom i federalnom nivou da odmah pristupe dogovorima oko formiranja vlasti", poručili su danas iz SDA.

Predsjedavajući Vijeća ministara bi trebao biti potvrđen već u srijedu, a potom će uslijediti kandidiranje novih državnih ministara i njihova sigurnosna provjera.

Kada je riječ o Vladi FBiH, prvi na potezu je HDZ koji treba entiteskom parlamentu predložiti kandidata za predsjednika FBiH, kako bi se otpočelo s procesom imenovanja ministara i premijera.

"Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH, jer je to osnovni preduvjet da se konačno pokrenu procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH", istakmuto je iz SDA..