Ovo su detalji
149

SDA svojim funkcionerima dijeli dokument o političkoj krizi i rješenjima, ekspresno ih komentirao Dodik

S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SDA je pripremila dokument koji sadrži njihovo viđenje političkih problema i potencijalnih rješenja. Dokument nije javno objavljen već je poslan većini funkcionera te stranke. Od jednog zvaničnika te stranke smo dobili na uvid taj dokument.

Stavovi izneseni u tom dokumentu su evidentno veoma brzo došli do zvaničnika i drugih stranaka, a odmah sinoć se oglasio i Milorad Dodik.

Za političku krizu SDA optužuje SNSD i HDz za koje tvrdi da blokiraju rad državnih institucija, što je omeđeno secesionizmom i zahtjevima za nove etničke podjele. Također se ističe da Srbija i Hrvatska ne poštuju Dejtonski sporazum te da te države u BiH pomažu svoje satelite.

"Republika Srbija izbjegava da s Bosnom i Hercegovinom zaključi ugovor o državnoj granici. Granična crta je poznata i utvrđena, ali Srbija izbjegava potpisivanje sporazuma zahtijevajući da se prije zaključivanja izvrši razmjena teritorija, koja se uglavnom odnosi na granicu na rijeci Drini čiji potencijal Srbija koristi bez naknade", navodi se u dokumentu.

Kritike su upućene i Hrvatskoj.

"Hrvatska također izbjegava ratificirati potpisani Ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, spriječava Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru zagarantiran Konvencijom UN-a o pravu mora, opstruira Sporazum o prolasku Bosne i Hercegovine do Luke Ploče i osporava Sporazum koji je vezan za Luku Ploče. Osim toga Hrvatska odbija da vrati imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini", navodi se.

Poručeno je da se najteža povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane Srbije i Hrvatske se ogleda u podršci, otvorenoj ili prikrivenoj, politikama u Bosni i Hercegovini koje imaju destruktivnu ulogu i koje teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji.

Za rješenje krize SDA poziva podršku Amerike, Velike Britanije i Evropske unije.

"Kako bi se riješila kriza u Bosne i Hercegovine, kojoj je uskraćena demokratija poput one u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije koji imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum", ističe se.

SDA traži uvođenje simetričnih rješenja vezanih za Dom naroda FBiH i Vijeće naroda RS-a.

"Dom naroda u FBiH je zakonodavni Dom u punom kapacitetu, dok je Vijeće naroda RS dom koji bi trebao da štiti samo vitalni nacionalni interes. U praksi on ne izvršava ni tu svoju obavezu zbog opstrukcija u načinu rada Ustavnog suda entiteta RS. Domovi naroda bi trebali imati ulogu koja ne konkuriše ulozi predstavničkih domova, dakle ulogu efikasne zaštite vitalnog nacionalnog interesa", naglašavaju iz SDA.

Ovaj, za sada interni dokument reagovao je Milorad Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da Srbija treba mnogo više da se uključuje u unutrašnja pitanja BiH.

On poziv SDA za jačanjem državnih institucija naziva šizofrenom situacijom, dok se isto poziva na očuvanje Dejtona.