Nastavak rasprave
70

SDA stala u zaštitu Salkića: On sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je zastupnik u NSRS Ramiz Salkić podnio prijavu protiv Milorada Dodika, a na to mu odgovorio predsjednik NSRS Nenad Stevandić, oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA).
U saopćenju za javnost iz SDA su istakli kako prijetnje koje je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić uputio potpredsjedniku SDA Ramizu Salkiću još jednom potvrđuju da vlast RS-a ne odustaje od šovinističke politike koja je dovela do progona nesrpskog stanovništva sa prostora tog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Stevandićeva nervozna reakcija nakon Salkićeve najave da će na osnovu zaključka Predsjedništva SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju proslave neustavnog praznika 9. januara samo je potvrda ispravnosti tog postupka, ali i potvrda krivične odgovornosti predstavnika vlasti entiteta RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnopravnog poretka", poručili su.

Naglasili su i kako će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru.

"Ramiz Salkić sigurno nije 'blizu pritvoru' zbog podnošenja krivične prijave, ali bi upravo Stevandić trebao kad-tad tu završiti, i to ne samo zbog eventualne uloge u organizaciji proslave 9. januara već i zbog brojnih optužbi za učešće u ratnim zločinima počinjenim na području Banja Luke i Kotor Varoši za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu", saopćili su.

Na kraju, poručili su i kako postoji politička kontrola nad pravosuđem.

"Prijetnje Salkiću da bi 'mogao proći kao Ranko Debevec i Osman Mehmedagić' jasno potvrđuju postojanje političke kontrole nad pravosuđem, daju odgovor zašto Stevandić još nije odgovarao za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i pojašnjavaju pozadinu procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH", zaključili su iz SDA.

Kako je Salkić saopćio danas na press konferenciji u Banjoj Luci, optužnicau podnosi protiv osoba koje ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a on je podnosi u ime Stranke demokratske akcije (SDA).

"Ta krivična prijava bit će sutra proslijeđena Tužilaštvu BiH. Kao što vam je poznato Tužilaštvo BiH ignoriše činjenicu da vlasti RS-a predvođene Dodikom ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i obilježavaju neustavni dan RS-a", rekao je Salkić.

Stevandić je kazao da se Salkićev potez može svrstati pod ratnohučkačku politiku te da je on bliži pritovru nego bilo ko drugi.

"Svako u Republici Srpskoj ima pravo na iznošenje mišljenja jer smo demokratsko društvo, ali niko nema pravo da na sebe preuzima pravosudne funkcije i tako ruši ustavni poredak", rekao je Stevandić.