BiH
0

SDA-SRS Republike Srpske: Prekršen Ustav Zakonom o visokom obrazovanju

FENA
Poslanici Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke RS-a Borislav Bojić i Milanko Mihajlica smatraju da je prekršen Ustav RS-a i BiH usvojenim Zakonom o visokom obrazovanju BiH i Zakonom o formiranju agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Poslanici su naglasili da je ovim Zakonom dio nadležnosti iz oblasti obrazovanja bez saglasnosti Narodne skupštine RS-a prenesen na BiH.

Uime SDS-a i radikala oni su tražili da se o ovome raspravlja na sjednici Narodne skupštine, što nije prihvaćeno na današnjem Kolegiju uz obrazloženje da je to inicijativa, a ne pripremljen akt ili dokument za raspravu, ali su najavili da će taj odgovor tražiti od Vlade.

Mihajlica je u izjavi novinarima kazao da je Vlada RS-a utvrdila jedan broj amandamana, koje je proslijedila poslanicima iz RS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali to nije prihvaćeno, odnosno odbijene su rezerve Vlade na Zakon o visokom obrazovanju BiH.

On tvrdi da su Zakon o visokom obrazovanju BiH i isti zakon koji je usvojen na nivou RS-a u koliziji, te da bi zbog svega navedenog i prije rasprave u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o Zakonu o visokom obrazovanju Skupština RS-a trebalo da usvoji stav ili mišljenje koji bi bio obavezujući za srpske predstavnike u Domu naroda.

Poslanik SDS-a Bojić smatra da bi bilo veoma loše da praksa prijenosa nadležnosti RS-a na nivo BiH bude takva da se Skupština RS-a ne pita, već samo Parlamentarna skupština BiH.